TAEC
Image default
Gezondheid

Hoe kies je het beste matras

Hoe kies je het beste matras

Er zijn twee gouden regels die je moet volgen als je een nieuwe matras koopt. Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste maat kiest. Hoe? Wel, een goede vuistregel is dat je matras 10 cm langer moet zijn dan de langste persoon die er in slaapt. 

Als je een matras deelt, moeten jij en je partner ook je handen onder je hoofd kunnen leggen zonder dat je ellebogen elkaar raken. Als je geen bed deelt, wil je je handen onder je hoofd kunnen leggen zonder de randen van de matras te raken. Meet die afstand, en zolang je een matras kiest die breder is dan dat, zit je goed. 

Ten tweede, zorg ervoor dat het de juiste hardheid heeft. De beste manier om dit te doen is door een paar weken op de matras te slapen – daarom komen alle beste matrassen met een risicoloze proefperiode.

Maar als je een matras in een showroom uitprobeert, is er een snel trucje dat je kunt gebruiken om je kansen te vergroten een voor jou geschikte optie te kiezen. Ga liggen en leg je hand in het midden van je rug: als er een grote spleet is, is de matras te stevig; als er geen spleet is, is de matras te zacht. Natuurlijk is dit geen onfeilbare test – je moet wel op een matras slapen om zeker te zijn – maar het is een goede manier om in een showroom de keuzemogelijkheden te beperken. 

Belangrijke overwegingen voor je een matras koopt

Bedenk dat matrassen subjectief zijn. Hoe stevig of zacht je een matras vindt hangt af van een groot aantal factoren, waaronder je gewicht, lengte, lichaamsvorm, slaapstijl, en lichaamstemperatuur. Dat betekent dat het comfortniveau van elke matras relatief is, dus elke persoon (en matrassenfirma) kan een stevigheidsniveau anders inschatten. Wat voor jou ondersteunend en drukverlagend aanvoelt kan voor iemand anders te stevig aanvoelen, zelfs als je allebei zijslaper bent en ongeveer even lang en even zwaar. 

Houd hier rekening mee bij het noteren van onze “hardheidsmeter”, die van 1 tot 10 gaat, waarbij 10 het stevigst is. (Bedenk ook dat de hardheidsgraad niet gereglementeerd is en per merk kan variëren). De enige manier om te weten of een matras geschikt voor je is, is er op te slapen – daarom krijg je bij al onze selecties hier een risicovrije proefversie. Als de ene je niet bevalt, kun je hem terugsturen en een andere proberen. 

Wat is het beste type matras?

Er zijn heel wat verschillende soorten matrassen om uit te kiezen, en op het eerste gezicht kunnen ze allemaal een beetje overweldigend lijken. Maar dat hoeft niet zo te zijn: matrasmaterialen zijn de laatste vijf jaar enorm vooruitgegaan, en de verschillen tussen elk zijn steeds verwaarloosbaarder. 

We hebben uren besteed aan het onderzoeken en beoordelen van de keuzemogelijkheden in onze gids voor het beste matras 2021, en hebben een lijst van uitstekende keuzemogelijkheden samengesteld. We geloven dat je een van de bovenstaande opties moet kunnen kiezen en uiterst tevreden moet kunnen zijn met je keuze, ongeacht of hij gemaakt is van met koper geïmpregneerd traagschuim, spiralen, latex of een baanbrekende combinatie van volledig natuurlijke materialen.

Het kan echter handig zijn om te weten wat elk matrasmateriaal inhoudt voor je je definitieve keuze maakt – dus hebben we hier de verschillende mogelijkheden doorgelopen. Zoals je zult zien, heeft elk zijn voor- en nadelen…  

Traagschuim is een goede optie voor iedereen die zich graag door zijn matras ‘omarmd’ voelt. Het gebruikt je lichaamswarmte om zich naar je vorm te vormen, en geeft zo steun op maat op drukpunten en demping over het hele oppervlak. Van oudsher is het niet de beste keuze voor wie ’s nachts de neiging heeft oververhit te raken, maar traagschuim heeft de laatste jaren een lange weg afgelegd, en de beste traagschuim matrassen zijn meestal verpakt met speciale verkoelende materialen. 

Verende matrassen, zoals koudschuim matrassen hebben meer veerkracht dan traagschuim, en kunnen goedkoper zijn. Traditioneel waren ze een goede keuze voor iedereen die warm slaapt, vanwege de grotere luchtstroom door de matras, maar door de vooruitgang in materialen over de hele linie is dat nu niet meer noodzakelijk het geval.

Hybriden kunnen je het beste van beide werelden bieden: de aangepaste ondersteuning van schuim, met de subtiele veerkracht en verhoogde luchtstroom van veren. De spiralen in hybride zijn echter meestal kleiner, en je hebt ook minder traagschuim. Intussen is latex een super duurzaam materiaal en een goede keuze als je wilt dat je matras echt lang meegaat. 

Maar echt, tegenwoordig zijn alle materialen zo sterk verbeterd dat er in werkelijkheid weinig verschil meer tussen te zien is. Ook hier raden we aan gebruik te maken van de proefverblijven om de beste matras voor je specifieke voorkeuren te vinden. 

Beste matras per slaaphouding

Kijk ook goed naar je slaaphouding. Het doel is je wervelkolom in een neutrale uitlijning te houden, zodat er minder druk op de drukpunten zoals je schouders, heupen, en knieën zou moeten zijn. Dit is wat je moet weten:

  • Buikslapers hebben een stevige matras nodig.

  • Zijslapers kunnen beter kiezen voor een zachter oppervlak.

  • Rugslapers vallen ergens tussenin op een medium stevigheid.

 

https://slaapwijsheid.nl/