TAEC
Image default
Bedrijven

Hoeveel is uw huis eigenlijk waard

Hoeveel is mijn huis waard? Dat is een veelvoorkomende vraag waar niemand echt antwoord op heeft. Er zijn echter verschillende percepties van woningwaarde en die kunnen we categorisen in bijvoorbeeld:

  • Modelwaarde
  • Getaxateerde waarde
  • Actuele marktwaarde
  • WOZ-waarde

De doeleinden van de verschillende soorten waarden is een belangrijk aspect. Zo wordt de WOZ-waarde puur gebruikt voor het hanteren van de gemeentelijke belastingen. En bedenk dat de WOZ-waarde wordt bepaald zonder bezichtiging. Deze komt dichtbij de modelwaarde. De gemeente kijkt dan vooral naar het verloop van de waarde in de afgelopen jaren en de beoogde waarde van aanvangsjaar.

Bij het bepalen hoeveel uw huis waard is, kijkt de modelwaarde vooral naar de vaste eigenschappen. Er wordt geen bezichtiging gedaan, maar afhankelijk van de staat van onderhoud kan dit wel worden meegewogen. De modelwaarde kijkt puur naar de oppervlaktes, aantal kamers, ligging en dat soort zaken.

De actuele marktwaarde is het bedrag wat de markt op het moment van het analysemoment ervoor geeft. Dit is dus puur het verwachte bedrag wat u kunt ontvangen voor uw woning. Dus stel dat woningen in een bepaalde straat steeds 30 duizend boven marktwaarde wordt verkocht, dan zal dit sterk kunnen meewegen bij het bepalen van nieuwe marktwaardes. Want blijkbaar zijn de huizen in deze straat voor te goedkoop verkocht.

De taxatiewaarde is iets wat uitsluitend door taxateurs wordt bepaald. Dit is een iets stabielere waarde ten opzichte van de bovenstaande en andere genoemde waarden. De taxatiewaarde neemt alle factoren mee.

https://sonsrealestate.nl/hoeveel-is-mijn-huis-waard/