TAEC
Image default
Woning en Tuin

Hoe kun je een lek in je waterbed repareren?

Hoe kun je een lek in je waterbed repareren?

Een waterbed lijkt altijd heerlijk, u beleeft er elke avond weer veel genot mee. Toch gebeurt het soms, zelfs na al die jaren. Dat het waterbed opeens gaat lekken! Dat is uiteraard erg jammer. Met dit artikel leggen wij u uit wat u er aan kunt doen en op welke manier u er voor kunt zorgen.

Waardoor kan een waterbed beginnen te lekken?

In een waterbed kan een kleine lekkage ontstaan als gevolg van een scherp voorwerp, maar gewoonlijk ontstaat de lekkage omdat er vuil of stof tussen de schuim- of bedrand en het watermatras aandrukt. Als gevolg van de druk van het water en het wrijven van het vuil tegen het watermatras ontstaat er een kleine lekkage waarbij water eruit druppelt.

De lekkage opsporen van uw waterbed

Indien u merkt dan het watermatras op bepaalde plaatsen vochtig voelt of dat er druppeltjes over de rand van de matras naar beneden loopt, dan heeft u te maken met een lekkage. Wanneer er een lekkage in de watermatras zit, stroomt niet het water uit de matras. Onder het watermatras bevindt zich een beschermhoes, waardoor het water opgevangen wordt in het geval van grotere beschadiging. Bovendien is het mogelijk dan het water zich verzamelt in een andere plaats dan waar het waterbed lek is. Het water kiest in principe altijd de makkelijkste route en het laagste punt. Daardoor wordt het zoeken van het lek een beetje lastig. Bij het zoeken en herstellen van de lekkage is het daarom heel van belang dat u NIET het water uit het watermatras weghaalt.

Het repareren van een lek in een waterbed

Wanneer u de lekkage heeft gevonden dan zult u opvallen dat het lek waarschijnlijk de grootte heeft van een speldenprik. Wanneer dit het geval is, dan is het repareren van het waterbed niet zo ingewikkeld. U maakt eerst het plekje goed droog en smeert een beetje lijm op het stukje vinyl van een reparatieset en u laat het even opdrogen. Vervolgens plakt u ook dit stukje vinyl op de lek waarna u ook dit weer goed laat drogen.

Wanneer kan u uw waterbed niet meer lijmen?

Een lekkage aan een vultuit of een lasnaad kan helaas niet hersteld worden. Op deze plaats is het watermatras namelijk vast gelast en dat is dan ook een kwetsbare plaats van het watermatras. De reparatie aan een lasnaad of aan een tuitje blijft steeds een noodoplossing en het watermatras zal in een mum van tijd weer gaan lekken. Het is verstandiger daarom meteen om een nieuw watermatras te kopen. Uiteraard dient u eerst de voorwaarden en eventuele garantieregelingen door te nemen.

Het voorkomen van lekken

Door regelmatig onderhoud te plegen aan uw watermatras kunt u de kans op een lek sterk verkleinen. Er bestaan namelijk ook speciale reinigers en crèmes voor waterbedvinyl, waarmee u het materiaal in prima staat houdt en waarmee u de kans op scheuren vermindert. Wanneer u dit tweemaal in het jaar doet en het vuil en het stof uit de naden verwijdert, heeft u veel minder kans op een lekkage.

Wanneer is repareren echt geen optie meer?

De levensduur van een waterbed bedraagt ongeveer een jaar of 10. Er zijn uiteraard ook bedden die het langer uithouden, de gemiddelde levensduur is in het algemeen genomen toch wel zo. Wanneer u een oude matras hebt, raden wij u vaak aan de matras simpelweg te verwisselen. Dit bespaart u veel narigheid en u kunt dan genieten van een geheel vernieuwde matras. Wanneer er een iets grotere lekkage optreedt in een relatief jong matras. In dat geval kan het handig zijn de reparatie uit te laten voeren. Echter, bij een lek in de vultuit of aan de lasnaad is reparatie onmogelijk. Ook dan kunt u beter gewoon doorgaan met het kopen van een nieuwe matras.

Heeft u nou ook een lek in uw waterbed? Bezoek dan eens deze website en laat uw waterbed snel repareren door La Luna Waterbedden.

https://lalunawaterbedden.nl/waterbed-lek/