TAEC
Image default
Bedrijven

HPL – wat is dat voor materiaal?

Wat betekent HPL en hoe wordt het vervaardigd

HPL staat voor High Pressure Laminate, dus onder hoge druk geperst laminaat. Om HPL te produceren, worden verschillende lagen papier in melaminehars gedrenkt. Na uitharding vormt de hars een thermohardende kunststof. Dit betekent dat het materiaal vervolgens niet meer vervormt en bestand is tegen temperaturen tot 180 °C.

De geïmpregneerde papierlagen worden onder druk en hitte gevormd. Temperaturen van meer dan 120 °C en een druk van minstens vijf MPa overheersen. Om u een beter idee te geven van de enorme druk die komt kijken bij de productie van HPL: De waterdruk op een diepte van 100 meter is ongeveer een MPa.

Het productieproces

Tijdens de productie worden een decoratief papier en een doorzichtige overlay over de kernlaag van het papier aangebracht. Uiteindelijk geven deze twee deklagen het oppervlak van de op maat gemaakte hpl plaat op maat en maken ze een breed scala van mogelijke patronen en kleuren mogelijk. Naast effen gekleurde HPL-panelen produceert kunststof Forte dus ook panelen met een hout- of natuursteenlook mogelijk.

Het laminaat wordt nog stabieler wanneer het onder hogere hitte en druk wordt geperst. Hierdoor is HPL nog beter bestand tegen krassen en stoten.

Wat zijn de voordelen van een hpl plaat op maat

HPL is vooral aan te bevelen als u op zoek bent naar een absoluut robuust materiaal voor bijvoorbeeld een tafelblad. Het is vorstbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Bij normaal gebruik is HPL van Kunststof Forte ook relatief krasbestendig. HPL is daarom bijzonder geschikt voor tuintafels die in de wintermaanden niet kunnen worden opgeborgen of die bijna het hele jaar buiten blijven staan.

Gemakkelijk te onderhouden

Het weerbestendige HPL is niet alleen langdurig bestand tegen direct zonlicht en regen, maar heeft ook geen enkel probleem met een hoge luchtvochtigheid, zoals die bij mist optreedt.

Het oppervlak kan gewoonlijk gemakkelijk worden gereinigd met helder water of zeepwater. Zelfs viltstiften of graffiti kunnen vaak met een geschikt reinigingsmiddel voor HPL-platen worden verwijderd zonder resten achter te laten.

Omdat het oppervlak geen voedingsbodem vormt voor bacteriën, zijn de platen hygiënisch en daarom ook aanbevolen voor gezinnen met kinderen.

https://www.kunststofforte.nl/