TAEC
Image default
Rechten

Ik huur en heb een conflict met mijn huisbaas, hoe los ik dit op?

Als student gaat er een wereld voor je open. Je gaat studeren, begint aan een nieuwe opleiding en je gaat misschien wel op jezelf wonen. Meestal verloopt het huren van een woning prima, maar wat nou als je ineens een conflict krijgt met je huisbaas? Hier lees je wat je kunt doen om het op te lossen.

Rechten en plichten als huurder

Je hebt als huurder van de woning bepaalde rechten en plichten. Jouw plichten zijn dat je de huur op tijd betaalt en dat je jouw kamer of woning redelijkerwijs onderhoud. Verder dien jij je netjes te gedragen ten opzichte van andere huurders en de huisbaas. Jouw kamer of woning dien je ook schadeloos achter te laten bij vertrek. 

 

Jouw rechten zijn dat je huurbescherming hebt. Je kunt dus niet zomaar het huis uit gegooid worden.Daarnaast mag je ook privacy eisen: een huisbaas mag niet zomaar jouw kamer binnen komen. Je hebt tevens het recht om 24 uur per dag gebruik te maken van alle voorzieningen bij het huis. Hiervoor betaal je immers ook huur.

Welke conflicten kunnen er ontstaan met mijn huisbaas?

Er zijn natuurlijk legio voorbeelden van conflicten met een huisbaas te vinden. De meest voorkomende zijn:

  • Er wordt een borg van meer dan twee maanden gevraagd.

  • Er wordt om sleutelgeld gevraagd.

  • De huisbaas wil de huur te veel verhogen.

  • De huisbaas wil geen onderhoud uitvoeren aan het pand.

  • De huisbaas wil het contract voortijdig beëindigen.

  • De huisbaas legt een te lange opzegtermijn op.

 

Wanneer dit soort conflicten zich voordoen kun je huurrecht woning RechtNet Advocaten raadplegen. Hier kun je tevens terecht als je gebruik wilt maken van een advocaat die o.a. in huurrecht gespecialiseerd is. Meestal kun je hiervoor echter bij een huurcommissie terecht. Naast een huurcommissie kun je ook inlichtingen inwinnen bij het LSR (Landelijke studenten rechtsbureau). Deze lokale rechtsbureaus organiseren vaak spreekuren op hogescholen en universiteiten. Zij geven onder andere gratis individueel advies wanneer je een probleem hebt met jouw huisbaas.

 

Ander juridisch probleem? 

Heb je een ander juridisch probleem? Zoals een arbeidsconflict met een werkgever of een consumentengeschil? Neem dan contact op met een advocaat. Hij of zij kan jou helpen bij een juridisch conflict en jou van advies voorzien.