TAEC
Image default
Woning en Tuin

Laat uw CV ketel regelmatig onderhouden

Dat Nederland vier seizoenen kent, is maar goed ook want anders zou onze CV ketel overuren moeten draaien. En eerlijk gezegd doet hij dat ook. Bij de eerste koude dagen, regen en wind staat onze verwarming alweer vol te gloeien. Als ‘ie het doet tenminste. Door je CV ketel regelmatig te laten controleren voorkom je dat je de dagen met een kruik moet doorkomen. Daarnaast kan een combiketel ervoor zorgen dat je naast de verwarming, ook warm water uit de kraan, douche of bad krijgt. Hoe je je CV ketel het beste kunt onderhouden, lees je hieronder!

Waarom precies controleren?

Een controle is er niet om je blut te maken, maar om te zorgen dat je veilig kunt blijven wonen in je huis. Een CV ketel bestaat namelijk uit een hoop onderdelen en deze onderdelen kunnen niet voor eeuwig goed blijven werken. Zo voorkom je de angst dat er koolmonoxide kan vrijkomen in je huis. Dit is een giftige gas en kan ervoor zorgen dat je je vermoeid voelt, maar kan ook zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Voorkomen dus!

Aantal controles

Je kunt het beste zelf vaak goed inschatten hoe vaak je je CV ketel wilt laten controleren. Mocht je net een gloednieuwe hebben aangeschaft, dan begrijpen we dat je dit niet ieder half jaar wilt laten controleren. Mocht de ketel uit de jaren 80 komen, dan kunnen er eerder verstoppingen ontstaan. Hou er maximaal 2 jaar tussen, want anders loop je de kans dat er net wat gaat lekken en dat je er dan niet op tijd achter komt waardoor je voor hogere kosten komt te staan.

Zelf uitvoeren of uitbesteden?

Als je verstand hebt van CV ketels kun je dit best zelf controleren, maar anders raden we dit sterk af. Vaak heb je ook geen gasmeter in huis die kan controleren hoeveel monoxide er vrij is gekomen. Vaak zijn de kosten relatief laag en dus verstandig om dit goed uit te laten voeren. Door het onderhouden van je CV ketel zorg je ervoor dat er minder storingen voorkomen, maar zorg je tegelijkertijd ook voor een langere levensduur van de ketel. Een CV installateur zorgt ervoor dat de centrale verwarming het doet, maar zal ook het onderhoud plegen en eventueel je ketel vervangen mocht dit nodig zijn. De ketel wordt uiteraard ook gecontroleerd op veiligheidseisen en nog veel meer belangrijke zaken. Dit zul je, indien je het zelf wilt controleren, vaak vergeten en daarom extra belangrijk om hiervoor een vakman in te schakelen.