TAEC
Image default
Sport

Wetsuit en spanning op de borst

Bij het zwemmen in koud open water vinden sommige zwemmers het fijn om een wetsuit aan te doen. Een wetsuit helpt je lichaam op temperatuur houden en draagt bij aan het minder snel afkoelen van je lichaam. Hierdoor bespaar je energie en kun je deze energie in het zwemmen zelf steken. Daarnaast kun je door een wetsuit beter drijven en dit kost je ook weer minder energie om boven te blijven. Wat ook een pluspunt van een wetsuit is, is dat je spieren er minder snel stijf door worden.

Spanning op de borst

Toch is er ook een toch wel groot nadeel van een wetsuit. Wanneer je nog niet een volleerd zwemmer bent, kun je soms sneller buiten adem raken. Dit is omdat je het niet gewend bent met een wetsuit te zwemmen en deze je lichaam bij een drukt. Er komt veel spanning op je borst en daardoor heb je toch meer moeite met ademen. Je lichaam is niet bekend met de druk van een wetsuit en het is echt iets waar je mee moet leren omgaan. Zodra je weet hoe je moet ademen, gaat het op een gegeven moment vanzelf, onbewust, goed. 

Een goed passend wetsuit 

Het is dus belangrijk om goed te oefenen met je wetsuit zodat het beter wordt en steeds meer vanzelf gaat. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook voor de wedstrijd even inzwemmen en dan kun je het beste even wat water in je wetsuit laten lopen. Door dit te doen past de wetsuit zich aan aan je lichaam en hierdoor zul je minder druk op de borst gaan voelen. Zo kun je makkelijker ademen en zul je ook niet meer zo snel buiten adem raken tijdens het zwemmen met een wetsuit. Ook is het belangrijk de juiste maat wetsuit te hebben, want als de wetsuit in eerste instantie al te klein is, sta je al op achterstand.

https://www.sporthorloge365.nl/