TAEC
Image default
Winkelen

Online winkelen niet meer weg te denken

Als je eind 2019 een onderzoek had gedaan naar het shopgedrag van consumenten, was daaruit gebleken dat veel consumenten toch veel waarde hechtte aan het “voelen en zien” van een product alvorens deze gekocht werd. Nu bijna 2 jaar verder is ons shopgedrag bijna volledig omgeslagen. Tegenwoordig bestellen wij bijna alles online (boodschappen, fitnessapparatuur, bakspullen, sportartikelen en natuurlijk thuiswerk artikelen). Je kunt het je amper nog voorstellen drukke winkelstraten op zaterdag, dit zal zeker wel weer terugkomen als de maatregelen verdwenen zijn, maar dat er een grote verandering heeft plaatsgevonden in ons shopgedrag staat vast.

Alle winkels zijn omgetoverd tot een online shop

De winkels die jarenlang het straatbeeld bepaalde, zullen deze fysieke winkels (misschien zullen grotere ketens kiezen voor minder winkels) aanhouden. Maar het is duidelijk te zien dat sinds de Covid 19 uitbraak veel fysieke winkels meer aandacht hebben besteed aan hun online shop. In de meeste gevallen natuurlijk noodgedwongen, maar overall betaald deze investering in een online shop zich al snel terug en ontdekken de winkels al snel de kracht van online winkelen. De verwachting is ook dat winkels uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Dit was al duidelijk te zien bij bijvoorbeeld kleinere elektronicawinkels en seksshops die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de winkelstraten (afgezien van de Mediamarkt en de BCC). De tijd zal uitwijzen welke ketens de hoofd boven water kunnen houden en welke winkelketens zich volledig gaan richten op het online verkopen. 

Bezorging wordt steeds groener

De PostNL en DHL busjes hebben de laatste jaren overuren gereden om iedereen tijdig te voorzien van hun bestelling. De druk op postbezorgers is misschien wel groter dan ooit. Dit is financieel voor de postbezorgers natuurlijk goed nieuws, maar consumenten eisen wel een betere dienstverlening. Zo is de vraag vanuit winkels en consumenten naar een klimaatvriendelijke bezorging erg gestegen. De fietskoeriers en elektrische scooter wordt steeds vaker door lokale winkels aangeboden als manier van bezorging. Dit is goed voor het klimaat en de verwachting is dat de aankomende jaren hier nog een aantal innovaties zullen plaatsvinden, waardoor de bezorging zo groen mogelijk uitgevoerd kan worden.