TAEC
Image default
Meubels

Parket kopen, waar aandacht aan besteden?

Parket kopen, het is iets wat veel mensen overwegen. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat parket over een prachtige uitstraling beschikt. Niet alleen oogt ze erg gezellig, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze een warme indruk weet te creëren. Die warme indruk wordt niet alleen gecreëerd door de uitstraling waarover ze beschikt, maar ook door haar natuurlijke karakter. Hout beschikt in de praktijk dan ook steeds over een natuurlijke, isolerende functie die ook bij de vloer goed van pas kan komen. Hoe dan ook, overweeg jij ook om over te gaan tot het kopen van parket? Dan is het belangrijk om te weten waar je allemaal aandacht aan moet besteden. Dat is precies wat je ontdekt hier op deze pagina!

            1.) Van welke houtsoort moet de vloer zijn gemaakt?

In eerste instantie zal je bij parket kopen rekening willen houden met de houtsoort waar gebruik van wordt gemaakt. In de praktijk is het wat dit betreft zo dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij onder meer om de volgende houtsoorten:

 

  • Massief eiken;
  • Beukenhout;
  • Vurenhout;
  • Ebbenhout;

 

Uiteraard zijn er nog meer mogelijke houtsoorten waar je gebruik van kan maken bij parket leggen in huis, maar deze zijn de vaakst voorkomende. Je moet er niet alleen bij stil blijven staan dat elke houtsoort over diens eigen, specifieke uitstraling beschikt, daarnaast is het ook zo dat ze ook altijd haar eigen, specifieke kenmerken bevat. Omwille van deze reden en de grote verschillen die bestaan tussen de verschillende houtsoorten op de markt kan het een goed idee zijn om altijd even een vergelijking uit te voeren voordat je een keuze maakt.

            2.) Zelf je parket plaatsen of niet?

Bij parket kopen moet je, je ook altijd de vraag stellen wie de parketvloer gaat plaatsen. Als je zelf een beetje handig bent is het misschien wel mogelijk om de plaatsing van het parket zelf te doen. Dit geldt echter niet in alle situaties. Zo is veel bijvoorbeeld afhankelijk van het soort legpatroon waarvan sprake is. Bij visgraat is het zelf plaatsen van het parket bijvoorbeeld een stuk minder voor de hand liggend. Ook wanneer er vloerverwarming moet worden voorzien is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je wel of niet over alle vereiste kennis beschikt om de plaatsing van het parket zelf te doen of je dit toch maar beter kan gaan uitbesteden aan een echt gespecialiseerde partij.

 

Kijk ook eens naar visgraatparket!

            3.) Let altijd op het soort ondervloer waarvan sprake is

Last but not least, voordat je over gaat tot parket kopen en vooral voordat je deze gaat plaatsen is het altijd van belang om stil te blijven staan bij het soort ondervloer waar gebruik van wordt gemaakt. Is er sprake van een bestaande houten vloer waar het nieuwe parket bovenop zal worden geplaatst? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om deze vast te spijkeren. Dit gezegd hebbende is het vandaag de dag veel gebruikelijker om te kiezen voor een zwevende vloer waar een ondervloer onder wordt geplaatst. Kies je ervoor om de aangekochte parketvloer te realiseren op beton? In dat geval hoef je geen rekening te houden met het gebruik van een ondervloer.