TAEC
Image default
Bedrijven

Spelletjes voor ouderen: 10 tips

10 tips met spelletjes voor ouderen

Voor ouderen is het leuk en belangrijk om af en toe een spelletje te spelen. In deze blog delen we je 9 tips om spelletjes met ouderen te spelen.

Ouderen besteden hun tijd graag aan iets waar ze zich in kunnen verdiepen, zoals surfen of online winkelen, maar deze activiteiten maken dat ze zich vervreemd en moe voelen vanwege de ingewikkelde regels. Daarom is het beter ze een spel te laten kiezen dat positieve energie in hun leven kan brengen.

Spelletjes van vroeger voor ouderen

Domino spelen met ouderen

Een voorbeeld van een spelletje van vroeger is domino. Het is een leuk en eenvoudig bordspel voor ouderen dat je met familie of vrienden kunt spelen. Je kunt samen een paar rondjes spelen om te bepalen wie wint. Spellen als dit zijn ook geschikt voor jonge mensen, want ze leren er tijdens hun kindertijd over geduld en probleem oplossen.

Darten met ouderen

Een ander ouderwets gezellig spel is darten. Dit vergt wel enige oefening, dus het is aan te bevelen voor ouderen die in staat zijn lichamelijke oefeningen te doen. Dit spel is een uitdaging, maar wel leuk.

Kaarten met ouderen

Kaarten is een betaalbare en gemakkelijk te leren activiteit die speciaal voor ouderen bedoeld is. Er zijn veel verschillende soorten kaartspelletjes die je met een oudere kunt spelen – van patience tot rummy of Black jack – er is echt geen grens aan wat je samen kunt doen.

Muziekinstrumenten bespelen met ouderen

Veel ouderen spelen graag een muziekinstrument. Je kunt je hulp aanbieden of meedoen met samen muziek spelen. Als je niet zeker weet aan welk soort instrument de persoon met wie je speelt de voorkeur geeft, probeer dan verschillende soorten uit tot je er een vindt die het beste bij hem of haar past.

Kleurplaten kleuren met ouderen

Vaak houden ouderen van kleuren. Je kunt kleurplaten voor ze printen en ze kunnen zelfs verzameld worden in een schetsboek. Er zijn specifieke kleurplaten voor ouderen. Als je inspiratie zoekt, probeer dan de kleurplaten van https://leuke-kleurplaten.nl/ eens uit.

Stoelendans met ouderen

Iets wat ouderen ook graag doen is stoelendans. Tijdens deze activiteit moet je het ritme en het tempo van de muziek aanpassen, zodat ze niet snel moe worden.

Spelletjes voor ouderen op tablet

Op de tablet kunnen ze communiceren met andere ouderen en diverse spelletjes spelen en ze kunnen ook gemakkelijker geholpen worden. Het spelen van dit soort spelletjes is goed voor de geestelijke gezondheid.

Woordspellen voor ouderen

Woordspellen blijven favoriet bij ouderen. Op internet kun je veel woordspelletjes vinden die geschikt zijn voor ouderen. Een woordzoeker of anagrammen zijn daar goede voorbeelden van.

Samenvatting spelletjes voor ouderen

Als je spelletjes met ouderen speelt, probeer dan spelletjes te spelen die ze al kennen (zoals domino, darten, kaarten, enz.). Maar zorg ervoor dat je aan het begin duidelijke regels stelt, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Vul deze activiteit aan met andere gezonde activiteiten zoals een wandeling maken of samen muziek maken!

https://leuke-kleurplaten.nl/