TAEC
Image default
Gezondheid

Tips om je ogen te beschermen

We doen het bijna allemaal. Wanneer we in de zon gaan liggen smeren we onszelf in en wanneer we last hebben van hard geluid dan beschermen we onze oren. Het beschermen van onze ogen is echter minder van zichzelf sprekend. Door je ogen goed te beschermen kun je zelfs oogaandoeningen voorkomen, maar hoe bescherm je je ogen precies? Dat lees je in dit artikel.

Laat je ogen genoeg rusten

Anno 2019 zijn er veel banen waarbij je een groot deel van de dag achter een computer zit. Al vanaf kinds af aan zeggen ouders: ‘’ga een weg van dat beeldscherm, je krijgt nog eens vierkante ogen’’. Je krijgt natuurlijk niet echt vierkante ogen van te lang naar een beeldscherm staren, maar toch is het belangrijk je ogen voldoende rust krijgen. Wanneer je de hele dag naar een scherm kijkt zijn je ogen constant bezig om zich scherp te stellen, dit scherpstellen kan de ogen na lange tijd uitputten. Dit scherpstellen kan zelfs klachten veroorzaken als: hoofdpijn, vermoeide of droge ogen en zelfs een drukkend gevoel achter je ogen.

Tip: Je kunt deze klachten voorkomen wanneer je elk uur minimaal een minuut van je scherm wegkijkt, je scherm minder helder te zetten of het blauwlicht reductie aan te zetten.

De zon is gevaarlijk

Wanneer je op een terras zit te genieten van een koud drankje is de zon je grootste vriend. Helaas heeft de zon ook wat minder leuke effecten. De zon heeft namelijk Uv-stralingen, deze straling bevordert het ontwikkelen van staar en slijtage van het netvlies. Het is daarom belangrijk om je ogen extra goed te beschermen wanneer de zon schijnt. Dit kun je doen door een zonnebril te dragen die 100% UV-bescherming biedt.

Een gezonde levensstijl

Worteltjes zijn goed voor je zicht. Ook ik dacht dat het een klein leugentje was om kinderen gezond te laten eten. Uit onderzoek is gebleken dat gezonde voedingstoffen zoals omega-3 zuren, vitamine C en zink een positieve invloed hebben op de gezondheid van onze ogen. Een goed dieet zorgt ervoor dat wij mensen op een gezond gewicht blijven, dit verkleint het risico op diabetes, wat de grootste oorzaak van blindheid is.

Meten is weten

Tot slot is het aan te raden om regelmatig je ogen te laten testen. Wanneer je je ogen laten testen kun je vroegtijdig een oogaandoening opsporen en hier wat aan doen. Dit voorkomt dure ingrepen zoals een ooglaserbehandeling of zelfs een operatie. Je kunt je ogen laten testen bij een gespecialiseerde kliniek als Visus Oogkliniek, een opticien of oogarts.

 

X

Gerelateerde artikelen

Kies voor het beste scheerapparaat.

Wat helpt het beste tegen schimmelnagels?

Meer spierkracht met extra creatine inname