TAEC
Image default
Bedrijven

Tips voor startende ondernemers

Bepaal je doelen

Veel mensen vinden het lastig om doelen voor zichzelf te stellen. De reden hierachter is logisch te verklaren: Op school werd je verteld wanneer er een tentamen was en welke lesstof hierbij hoorde. Daarbij kreeg je wekelijkse taken, oftewel huiswerkopgaven. Het enige wat je hoefde te doen was het voltooien van deze weektaken om zo je tentamen te halen en zo je doel te bereiken. Als startende ondernemer heb je niemand die je verteld wat en hoe je iets moet doen. Je zult zelf je doelstellingen moeten bepalen. Denk hierbij aan: Waar zie ik mezelf over 2 jaar? Wat moet ik hiervoor doen? Hoe ga ik dit doen? Etc.

Het is belangrijk om proberen te denken in stappen, anders zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Probeer na te denken over de tussenstappen die nodig zijn om je hoofddoel te halen en schrijf deze op. Als je hier moeite mee hebt kan het handig de tussenstappen eerst in algemene termen te formuleren en ze vervolgens in meer detail uit werken. Probeer dit in chronologische volgorde te doen.

Maak een planning

Het leven kan vaak druk en hectisch zijn. Naast de dagelijkse verplichtingen op werk- en/of sociaal gebied, wil je ook graag tijd overhouden om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling of doelstellingen. Vooral voor beginnende ondernemers kan het lastig zijn om deze balans te vinden en het overzicht te bewaren. Het maken van een planning is daarom essentieel. Wanneer de (tussen)doelen zijn gesteld kan je een tijdsinschatting maken en de uren berekenen die je kwijt bent per doel. Als je dit hebt gedaan kan je beginnen met het maken van een planning. Probeer hierbij realistisch te zijn en ben ervan bewust dat je niet iedere dag even productief bent.

Tips & tools

Er zijn handige apps op het internet die je inzicht geven in de tijd die je bezig bent per project. Hierin kan je iedere dag aangeven hoelang je ergens mee bezig bent en de tool zal dit optellen en de uren berekenen per project.

https://keeping.nl/gewerkte-uren-bijhouden-berekenen