TAEC
Image default
Tuin en buitenleven

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud draagt bij tot betere bloei en groei in uw tuin. Ook als je geen groene vingers hebt kun je best wel veel zelf doen. Met goede raad en inzet kom je een heel eind.

Voorbereiding op het tuinieren

Dit kun je al doen in de herfst of de winter. Maak een inventarisatie van de planten die volgend jaar mogen blijven en van de planten die er wat jou betreft uit mogen. Maak alvast een lijstje met planten die je in het voorjaar wilt planten. Vervang uitgebloeide eenjarige planten door winterheide om jouw tuin op te vullen. Plant tulpen die in de winter niet in de grond kunnen blijven in bollenbakken. Deel vaste planten die al twee tot drie jaar op dezelfde plaats staan om ze te verjongen. Deel bij zacht weer vaste planten, die al een paar jaar staan of al een tijd niet meer bloeien. Vergeet ook niet om veldsla, winterspinazie en boerenkool te planten.

Bemesting

Je tuin zomer klaar maken doe je in het voorjaar (maart, april of mei). Bereid je tuin voor op de seizoenen die komen. Om de beplanting in je tuin gezond te houden en optimaal te laten groeien is het slim om jouw tuin te bemesten. Zo houd je de grond gezond en vol voedingsstoffen voor de planten in je tuin. Bemest niet in de zomer of in de winter. In de winter heeft de plant “rust” nodig.

Gazon onderhouden

Om je gazon gezond te houden moet je grasmaaien, twee keer per jaar verticuteren (om de laag mos en dode delen te verwijderen), bemesten, en bladvrij houden. Mocht je op vakantie gaan, dan is het handig om iemand te vragen voor je tuin te zorgen. In maart kun je sommige planten al gaan planten. Slim dus om planten extra in de gaten te houden, zodat ze deze periode overleven.

Onkruid

Onkruid tussen je planten voorkom je door bodembedekkers te laten groeien en regelmatig te wieden. Wieden kan het beste in een droge periode. Een bodemdekker groeit snel en blijft laag. Waardoor in een paar jaar een “dikke laag” ontstaat waarbij onkruid geen kans meer heeft.

Je tuin onderhouden hoeft niet veel werk te zijn. Goed gereedschap is wel belangrijk. Bestel eenvoudig online uw tuingereedschap en tuindecoratie!