TAEC
Image default
Dienstverlening

Waar moet je op letten bij de bezichtiging van een huis?

De zoektocht naar een nieuw huis is een grote stap in je leven. Misschien ben je in verwachting en is er door deze gezinsuitbreiding een groter huis nodig, of ga je kleiner wonen omdat de kinderen uit huis gaan. Nadat je via een makelaar Den Haag een huis hebt gevonden die volledig aan jouw wensen voldoet, is het tijd om een bezichtiging in te plannen. Benieuwd waar je op moet letten tijdens de bezichtiging? Je leest het hier.

Controleer de buitenkant van het huis

De eerste stap is het controleren van de algemene staat van het huis. Hierbij kijk je naar de buitenkant, de gevel en het dak, en controleer je daarbij ook of er tekenen zijn van verval. Dit is te herkennen aan scheuren in de muren, pleisterwerk dat afbrokkelt of verkleuringen. Kijk daarbij ook goed naar de staat van de deuren en ramen: deze hebben namelijk veel invloed op de duurzaamheid van een huis. Daarna is het tijd om te kijken naar de tuin en eventuele bijgebouwen. Bedenk je hierbij goed of er voldoende privacy is, of dat de buren rechtstreeks de tuin in kunnen kijken. Stel daarbij ook vragen over de directe omgeving. Zijn er bijvoorbeeld scholen en winkels in de buurt, of zijn er plannen voor de aanleg van nieuwe gebouwen? Het zou zonde zijn om een huis te kopen vanwege het mooie uitzicht, terwijl er plannen zijn om er een nieuwe wijk tegenover te bouwen.

Controleer ook de binnenkant

Nadat je de buitenkant hebt gecontroleerd, is het tijd om de binnenkant te beoordelen. Hierbij is het handig om te letten op hoe de ruimtes ingedeeld zijn: voldoen ze aan de ruimte die je nodig zult hebben en passen ze goed bij jouw levensstijl? Ook de functionaliteit van een kamer is belangrijk; soms zijn ruimtes raar ingedeeld, waardoor de kamer zelf heel groot lijkt, terwijl er slechts een klein deel daadwerkelijk te gebruiken is. Check de elektriciteit (zijn er genoeg stopcontacten en werkt alles naar behoren?) en de sanitaire voorzieningen. Lekkende kranen zijn tekenen van veroudering en zal dus al gauw onderhoud nodig hebben. Door kritisch rond te kijken en gerichte vragen te stellen kun je er zeker van zijn dat je een fijn huis aan zult schaffen.