TAEC
Image default
Woningen

Waar moet je rekening mee houden bij het aanleggen van plinten?

Plinten aanleggen is iets wat in elk huis moet gebeuren, of je het nu leuk vindt of niet. Toch is dit een klusje dat veel mensen onderschatten. Al helemaal als je het zelf gaat doen. Het is daarom handig om te weten hoe je plinten aan moet leggen als je dit zelf wilt gaan doen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Wat moet je vooraf doen?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je aan flexibele plinten ziet te komen. Maar hoe doe je dat?
Plinten kun je op veel verschillende plekken kopen. Denk bijvoorbeeld aan de bouwmarkt. Hier hebben ze heel erg veel verschillende soorten plinten waaruit je kunt kiezen. Het zal in het begin misschien een beetje lastig zijn een keuze te maken omdat er zoveel verschillende plinten zijn. Je hebt plinten die erg hoog zijn, maar lage plinten zij er ook. Je kunt vaak kiezen uit verschillende materialen.

Nadat je een keuze gemaakt hebt, is het tijd om alles naar huis te brengen. Let er wel op dat alle plinten bij elkaar een behoorlijk gewicht kunnen hebben. Het is daarom verstandig met de auto te gaan zodat alles een stuk soepeler verloopt.
Als je eenmaal thuis bent aangekomen is het heel erg belangrijk dat je huis stofvrij is. Je wilt natuurlijk niet dat er pluisjes aan je de lijm blijven plakken. Dit ziet er toch weer een stuk minder mooi uit.

Hoe gaat het in zijn werk?
Je zorgt ervoor dat alle plinten op maat zijn gesneden zodat het allemaal perfect past. Als je hier een beetje handig is bent, moet dit vrij snel gaan. Gaat dit niet zo snel, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Neem gerust de tijd. Het gaat er uiteindelijk om dat het er mooi uitziet.

Nadat je alles netjes op maat hebt gesneden, kun je beginnen met alles erop plakken. Zorg ervoor dat je eerst een beetje lijm op de achterkant van het stuk plint aanbrengt. Hierna druk je dit stuk voorzichtig tegen de muur op de juiste plek. Doe dit met alle stukken totdat de hele rand is voorzien van stukken plint.

Wat kun je er achteraf aan doen?
Als je alles goed hebt gedaan, hoef je er vrijwel niets meer aan te doen. Heb je toch iets fout gedaan, dan kan het zijn dat je sommige stukken er misschien opnieuw op moet plakken. Geen zorgen, dit gebeurt vaker en is echt niet erg.
Nadat alles helemaal goed is, is het alleen nog maar belangrijk dat je zorgt dat er geen krassen of deuken op de plinten komen.
Dit is een kwestie van goed opletten en voorzichtig zijn. En dan heb je prachtige plinten!