TAEC
Image default
Gezondheid

Waarom DNA-onderzoek?

Heeft iemand in je familie een erfelijke aandoening, dan kun je op basis van DNA-onderzoek voor bijna 100% vaststellen of ook jij je zorgen moet maken. Maar er is zoveel meer mogelijk met het onderzoeken van DNA. Denk aan het oplossen van misdaden, het bepalen van vader- en moederschappen en het op basis van genetische genealogie bepalen van je herkomst en verwantschap. DNA-onderzoek is met geen mogelijkheid meer weg te denken uit onze samenleving.

Wat doet DNA?

Voordat we dieper inzoomen op waarvoor je allemaal een DNA-onderzoek kunt aanvragen, is het belangrijk te weten wat DNA precies is en doet.

Iedereen beschikt over een geheel DNA-profiel wat in de vorm van chromosomen in elke cel van je lichaam zit opgeslagen. Het DNA is de blauwdruk voor wat er in jouw lichaam gebeurt en vormt een soort code dat ervoor zorgt dat iedereen uniek is. Zelfs nu er al meer dan 7 miljard mensen op onze aardkloot rondlopen, zorgt het DNA ervoor dat iedereen uniek is. Het DNA is dé drager van al je lichamelijke eigenschappen en herbergt al het erfelijke materiaal. Zo bepaalt DNA dus onder andere welke huid- of haarkleur je hebt, maar helaas ook welke (erfelijke) ziekten je met je meedraagt.

Redenen om een DNA-onderzoek te doen

Er zijn tientallen redenen te verzinnen om een DNA-onderzoek te (laten) doen. Zo kun je om een medische reden een aanvraag doen, maar er zijn ook testen waarmee je kunt uitzoeken of je familie echt wel familie van je is. En het onderzoek kan vele generatie terug in de tijd gaan. 

Medische redenen

• Je wilt graag weten of je ongeboren baby een ziekte heeft;

• Je gebruikt geneesmiddelen die niet goed werken en wilt door middel van een DNA-test onderzoek doen naar middelen die wellicht beter werken of minder bijwerkingen hebben;

• Je wilt onderzoek doen of er een erfelijke ziekte in de familie zit en je wilt weten of je deze erfelijke ziekte ook kunt krijgen of overdragen aan je kinderen.

Verwantschapstesten

Vaderschapstest – “Ben ik wel de vader van het (ongeboren) kind?”; of “Is mijn vader wel mijn echte vader?”

• Broer-zus test – “Is mijn broer en/of zus wel ook het kind van zowel mijn vader als mijn moeder?”

• Genealogie – “Waar kom ik vandaan en wie zijn mijn voorouders?”

• Moederschapstest – “Ben ik wel de moeder van het kind?”; of “Is mijn moeder wel echt mijn moeder?”

• Familierelatietest – Relatie-vaststelling bijvoorbeeld tussen kind en oom of tante en kind en grootouders.

DNA-onderzoek via internet

Tegenwoordig is het heel eenvoudig online een DNA-kit te bestellen. Dit kan al voor bedragen rond de € 200,-. Wanneer je de DNA-kit hebt ontvangen, neem je een DNA-monster af die je vervolgens terugstuurt naar het laboratorium. Daar wordt het chromosoom van persoon 1 (bijvoorbeeld de vader) op verschillende plaatsen vergeleken met het chromosoom van persoon 2 (bijvoorbeeld het kind). Binnen een week ontvang je al de resultaten. En de bevindingen zijn bijzonder accuraat en geven tot wel 99,99% zekerheid.