TAEC
Image default
Gezondheid

Waarom je slaap zo belangrijk is

We doen het elke nacht, maar beseffen niet hóé belangrijk het voor ons is: slaap. Wat is slaap en wat doet het met je lichaam en geest? We spraken met Marc Lems van MOEF fysio en slaapcoach uit Bergen op Zoom. Hij vertelt ons meer over de veel gestelde vragen.

Wat is slapen?

Slaap is een terugkerend toestand waarin zowel het lichaam als de geest tot rust komt.

Net als eten en drinken, behoort slaap tot onze levensbehoefte. Het vormt een belangrijke pilaar binnen het gezond zijn, het goed voelen en het goed kunnen functioneren.

Is wakker worden in de nacht slecht?

Het is niet erg om tijdens je nachtrust wakker te worden. Om dit te begrijpen is voornaam om te weten hoe je slaap is opgebouwd. Slaap bestaat vijf cycli en iedere cyclus bestaat uit 5 fasen.

De eerste 4 fasen zijn NREM slaap fasen, ofwel de Non-remslaap.

Fase 1 NREM: de overgang fase van wakker lichte slaap. Deze duurt 1 tot 3minuten.

Fase 2 NREM: de lichte slaap. Deze duurt 42 tot 54 minuten. Dit is ongeveer 55% van een slaapcyclus.

Fase 3 NREM: Overgang van de lichte slaap naar de diepe slaap. Hierin zie je een lage hartslag, regelmatige ademhaling en ontspannen spieren. Deze duurt ongeveer 3 – 8 minuten.

Fase 4 NREM: De diepe slaap hierin herstelt het lichaam het meest. Het is ook de fase wanneer je gewekt zou worden je heel erg verward zou zijn. Deze duurt 15 – 18 minuten.

Fase 5 is de REM-Slaap, Rapid Eye Movement. Dit is de fase waarin wordt gedroomd. Er is meer hersenactiviteit dan bij de andere fasen. In deze fase is het lichaam totaal ontspannen en kan het ook niet bewegen. Deze duurt 18 – 24 minuten.

Na de 5e fase ontwaak je en begin je weer opnieuw. Dus het zo af en toe wakker zijn in de nacht is niet erg, het is normaal.

Is uitslapen of lang slapen ook uitgerust en hersteld zijn?

Lang slapen staat niet gelijk aan uitgerust zijn. Herstellen hangt samen met de geleverde prestaties overdag. Wanneer je een actieve dag achter de rug hebt, heb je veel energie van je lichaam gevergd. Grote kans dat je die avond op tijd naar bed gaat. Je slaapt dan langer dan normaal, maar omdat je meer inspanning hebt gevraagd van jouw lichaam kan het zo zijn dat die langere nachtrust niet voldoende is. Dit geldt óók andersom. Soms heb je kort geslapen, maar voel je je super fit. Je lichaam heeft dan wel voldoende gerust en is hersteld.

MOEF & Slaapcoaching

Een goede nachtrust is bepalend voor hoe jij je voelt overdag. Niet iedereen heeft een standaard slaappatroon. Er soms sprake van een slaapprobleem. We zien in praktijk meestal: het niet in slaap kunnen komen, het vaak wakker worden in de nacht, slecht slaap kunnen hervatten of vermoeid wakker worden.

Wil je van deze problemen af? Dan is het verstandig om eens bij een slaapcoach aan te kloppen. Binnen MOEF kijken we samen met jou naar een oplossing voor je slaapprobleem en gaan we opzoek naar de eventuele oorzaak.

https://moef.it/