TAEC
Image default
Bedrijven

Waarom waarde van mijn huis achterhalen?

Waarom zou u moeite nemen om te weten te komen hoeveel uw huis waard is? Heel simpel! Soms is het nodig en soms is het fijn om het te weten. Het is bijvoorbeeld fijn als u wilt weten hoeveel overwaarde u heeft. Dit kan voordelen hebben om een verbouwing uit te voeren, omdat u dan de waarde verder kunt verhogen, maar ook als u een 2e hypotheek wilt afsluiten voor bijvoorbeeld het kunnen bekostigen van de studie van de kinderen. Maar ook als u een nieuwe investering wilt doen, zoals een nieuw bedrijf. En het is dan niet alleen maar handig, het kan ook gewoon vereist zijn om uw financiële situatie helder te hebben om een beslissing te kunnen nemen.

Daarnaast achterhalen de meeste mensen de waarde van hun huis omdat ze gaan verhuizen en dan te weten komen hoe hoog het budget is voor hun nieuwe woning. Dit wordt ook wel overwaarde genoemd. En die overwaarde zal de vereiste hypotheek verlagen, dus als u een woning wilt kopen van 400.000 euro met een overwaarde van 150.000 euro, dan heeft u in feite een hypotheek nodig van 250.000. Dus als de overwaarde 100.000 euro had geweest, dan had u een lening of hypotheek van 300.000 euro nodig.

Er zijn uiteraard nog veel meer redenen om de woning waarde te achterhalen, zoals het bepalen van de gemeentelijke belastingen. Uiteraard voert de gemeente de meting uit, hetgeen in een zogenoemde ‘WOZ-waarde’ ten uiting komt. DIt is natuurlijk een grove benadering, maar wel bepalend voor de hoogte van de OZB-belasting en dat zijn vaak hoge maar oo uiteenlopende bedragen.

Tot slot wil ik dit artikel gebruiken om te melden dat de actuele marktwaarde vaak de waarde is waar u naar zoekt. Waarom? Omdat dit de feitelijke waarde is. Dit is de waarde die u waarschijnlijk ontvangt van een bieder of koper. En daar gaat het toch om? Het nadeel van de actuele marktwaarde is, dat deze sterk kan fluctueren.

https://watismijnhuiswaard.nl/