TAEC
Image default
Woning en Tuin

Wat is het verschil tussen snelbeton en betonmortel?

Beton krijgt zijn kracht door een chemische reactie die ontstaat tussen water en zand. Het uithardingsproces van snelbeton is anders dan het uitharden van betonmortel. Bijvoorbeeld bij de bouw van een pand wordt het fundament van gestort beton gemaakt, wat uiteindelijk weken nodig heeft om helemaal uit te harden. Betonmortel wordt dan ook in een betonwagen/truckmixer vervoerd, die de betonspecie in beweging houdt.

Wie slechts een emmertje vol beton nodig heeft voor het vastzetten van een paal bijvoorbeeld, kan snelbeton gebruiken. Om een lange wachttijd te voorkomen, worden er speciale ingrediënten gebruikt in snelbeton die het uithardingsproces doen versnellen. Snelbeton is uiteindelijk net zo kwalitatief als het gebruiken van klassiek beton.

Is snelbeton duurder betonmortel?

Als je kijkt naar de prijsverschillen tussen snelbeton en betonmortel, dan is het vast te stellen dat snelbeton naar verhouding iets duurder is. Het is echter belangrijk om te benoemen dat snelbeton alsnog onder de goedkope prijsklasse valt. Doordat snelbeton vooraf is gemixt, en dus een stuk minder moeite kost, is het iets hoger in prijs. Het goedkoopste beton is het beton wat je zelf mengt. Echter, kost het voor een doe-het-zelver een stuk meer moeite om een hele batch aan beton zelf te mixen, waardoor snelbeton voor particulier gebruik alsnog wordt aangeraden.

Grote bedrijven die met veel beton werken zullen altijd hun eigen beton mixen. Deze bedrijven zijn namelijk voorzien van alle benodigde materialen, waardoor het een stuk makkelijker is.

https://www.snelbeton.eu/