TAEC
Image default
Bedrijven

Wat is legionellose?

De meeste van ons hebben wel eens gehoord van personen die besmet zouden zijn door de legionella bacterie. Wanneer u deze legionella bacterie in uw lichaam heeft, kan deze voor ernstige problemen zorgen. De legionella bacterie kan bij de mens zorgen voor een ernstige longziekte namelijk “legionellose”. Het is een infectieziekte waarbij de luchtwegen worden aangetast. Ook wordt het wel de “veteranenziekte” genoemd. De ziekte kan gelukkig in de meeste gevallen bestreden worden met antibiotica. Bij een ernstige aandoening kan de ziekte dodelijk zijn. De besmetting vindt plaats door inademing van waternevel dat besmet is. Daarna is de incubatietijd 2 tot 19 dagen. U kunt, als u besmet wordt, de veteranen ziekte krijgen of de legionellagriep.

Bron voor het ontstaan van de legionella bacterie

De belangrijkste bron voor het ontstaan van de legionella bacterie is stilstaan water tussen de 25 en 50 graden Celsius. Daarom wordt in huizen waar ouderen verpleegd worden ervoor gezorgd dat de leidingen regelmatig goed worden doorgespoeld. Vooral bij ouderen is deze preventie belangrijk, omdat deze groep personen erg vatbaar zijn. Er worden ook vaak vloeistoffilters toegepast.

Filtratie van het water

Door het gebruik van de juiste filters in de vloeistofleidingen kan er veel narigheid worden voorkomen. Vooral ook tuincentra’s, waar altijd een vochtige lucht is, willen een besmetting voorkomen. Een besmettingsuitbraak zou een enorme verlies kunnen betekenen. Bij een besmettingsuitbraak zal het tuincentrum voor een bepaalde periode worden gesloten en wanneer ze weer opengaan zullen bezoekers ook nog een langere periode wegblijven.

Water desinfecteren

De ziekteverwekkende organismen kunnen worden gedood door het gebruik van goede desinfecterende middelen. Door de organismen te desinfecteren, kunnen ze niet meer groeien en kunnen ze zich ook niet meer verspreiden. Personen die dat water drinken kunnen dus niet meer besmet worden. Daarom moet ervoor gezorgd worden dat er goede filters worden toegepast en dat de leidingen regelmatig worden doorgespoeld. U kunt de ziekte beter voorkomen dan genezen.

https://www.aquadns.nl/