TAEC
Image default
Bedrijven

Wat zijn de verschillen tussen houten en kunststof pallets?

Wat zijn de verschillen tussen houten en kunststof pallets? 

Pallets verplaatsen vele goederen en objecten over de hele wereld! Pallets zijn er in verschillende vormen en maten, en zijn een essentieel onderdeel in de transportindustrie. Hoewel pallets meestal zijn gemaakt van hout, zien we steeds meer pallets gebruikt worden die geproduceerd zijn door middel van kunststof. Beide materialen hebben verschillende voor- en nadelen, en dit artikel zetten we de verschillen op een rijtje. 

Bruikbaarheid in verschillende industrieën 

Het is niet per se dat het ene materiaal beter is dan de andere, maar in sommige gevallen is het gebruik van een kunststof pallet een betere keuze dan de houten variant. Denk bijvoorbeeld aan processen in voedselverwerking en het transport van chemicaliën en farmaceutische middelen. Kunststof pallets zijn hierbij een geschiktere keuze omdat ze onder meer gemakkelijk schoon te maken zijn en gevormd kunnen worden op basis van het specifieke product dat ze moeten vervoeren. Houten pallets zijn echter beter bruikbaar voor het algemene vervoer van goederen die niet verteerbaar zijn. 

De verschillen in kosten 

Een reden waarom houten pallets in de meeste gevallen een bekendere keuze is, is omdat pallets die gemaakt zijn van kunststof doorgaans duurder zijn dan de houten variant. Houten pallets zijn door de dichtheid van hardhout een uitstekende optie voor het vervoer van diverse goederen, omdat ze een dynamisch draagvermogen hebben voor een fractie van de prijs van kunststof pallets. 

De levensduur 

Kunststof pallets zijn doorgaan ontworpen om maar liefst tien jaar in gebruik genomen te worden. Hoewel houten pallets geschikt zijn om een lange tijd mee te gaan, is de kans groot dat ze op ten duur te maken krijgen met vochtige omgevingen en barre weersomstandigheden. Hierdoor zullen ze eerder barsten, versplinteren en water absorberen, waardoor de conditie van het hout snel achteruit gaat. Bij normaal gebruik is de typische levensduur van een houten pallet tussen de 3 en 5 jaar.  

Duurzaamheid

Over het algemeen wordt aangenomen dat kunststof pallets sterker en langer in gebruik genomen kunnen worden dan de houten variant. De houten pallets zijn echter milieuvriendelijker, omdat ze gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn. Pallets die gemaakt zijn van plastic moeten doorgaans gesmolten worden voor hergebruik en de productie van plastic belast bovendien onze natuurlijke hulpbronnen. Wanneer houten pallets niet meer geschikt zijn voor het gebruik in de transportindustrie, dan zijn er alsnog talloze vindingrijke manieren om gebruik te maken van het hout. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het bouwen van meubels met pallets, of zelfs een geheel huis! 

 

https://qpall-kunststof-pallets.nl/