TAEC
Image default
Bedrijven

Welke soorten accu’s zijn er?

Iedereen is in zijn leven wel eens in aanraking geweest met een batterij of accu. Het batterijtje in de afstandsbediening van de tv of de accu van je auto zijn hier voorbeelden van. Er zijn veel verschillende soorten accu’s. Zo zijn stationaire en start accu’s. Of natte en droge accu’s.

 

Stationaire en start accu’s

Een start accu levert een grote hoeveelheid stroom gedurende een korte periode. Een stationaire accu levert lagere stroom dan een startaccu. Auto’s hebben een startaccu nodig om te kunnen starten. De auto laadt de accu na de stroompiek bij de start ook weer zelf op. Dit omdat een startaccu niet verder dan 20% ontladen mag worden. Een stationaire accu wordt ook wel een semi-tractie-accu genoemd. Deze worden vaak gebruikt als back-up bij stroomuitval. Deze accu’s kunnen tot wel 50% ontladen worden. Startaccu’s slijten sneller door sulfatering dan stationaire accu’s omdat de sneller geladen en ontladen worden.

 

Natte en droge accu’s

Stationaire en start accu’s zijn natte accu’s. Deze worden zo genoemd omdat van water, zwavelzuur en lood worden gemaakt. Door een chemische reactie tussen de loodplaten en het zwavelzuur ontstaat er stroom. Droge accu’s worden zo genoemd omdat ze een niet-vloeibare inhoud hebben. Deze worden ook wel VRLA of SLA genoemd. Deze accu’s zijn er in twee varianten: Gel-accu en agm accu. Natte accu’s zijn eenvoudiger en goedkoper dan Droge accu’s. Echter kunnen droge accu’s in allerlei posities worden gemonteerd terwijl natte accu’s alleen rechtop gemonteerd kunnen worden.

 

 

https://123waldo.nl/agm-accu-batterijen.html