TAEC
Image default
Zorg

Zo optimaliseer je je huis voor rolstoelgebruik.

Je huis kan een behoorlijk obstakel zijn als je gebonden bent aan een rolstoel. Hiervoor zullen dan ook de nodige aanpassingen moeten worden gemaakt aan jouw woning om fatsoenlijk overal bij te kunnen. Ook wil je dan zo min mogelijk obstakels in en rondom het huis zo dat alles lekker toegankelijk blijft. Maar hoe maak je je huis nu zo rolstoel vriendelijk mogelijk?

Het aanpassen van een woning als je een rolstoel gebruiker bent kan een hoop zorg met zich meedragen. Daarnaast kost het ook een hoop geld om je woning aan te passen en vaak is er ook thuiszorg nodig. Dit is wel zo verstandig om in te schakelen als je een rolstoelgebruiker bent.

Maar hoe maak je een huis dan rolstoel vriendelijk?

–          Je kunt meubels weghalen of verplaatsen

–          Zorg dat je alle ramen kunt open maken en sluiten in huis met de rolstoel.

–          Gordijnen die te bedienen zijn met een afstand bediening.

–          Laat de badkamer aanpassen naar een rolstoelvriendelijke badkamer. Vaak is het plaatsen van een muurbeugel of meerdere muurbeugels al voldoende bij het toilet en de douche, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Ook kun je een douche zitje laten plaatsen in de douche en indien nodig een inloopdouche plaatsen.

–          Ook zou je drempelhulp rolstoel kunnen aanschaffen voor in en om het huis dit is vaak een makkelijke en redelijk voordelige oplossing voor rolstoelgebruikers in en om het huis.

Ook moet je er rekening mee houden dat een rolstoel een draaicirkel heeft van ongeveer 1,5m een elektrische rolstoel heeft een nog grotere draaicirkel. Deze heeft dan ook een draaicirkel tot 2m nodig om goed te kunnen draaien. Hier zal dus wel bij het aanpassen van een huis als rolstoelgebruiker rekening mee gehouden moeten worden om het huis zo rolstoelvriendelijk en toegankelijk mogelijk te maken.

 

 

https://drempelhulp.com/