TAEC
Image default
Zorg

Zorgbeveiliging voor het veilig houden van zorginstellingen

De sleutel tot het veilig houden van gezondheidszorgfaciliteiten is zorgen voor een veilige omgeving voor patiënten, personeel en bezoekers. Snelle toegang tot medische zorg is zeer essentieel, met name in noodsituaties. Daarom zijn over het algemeen ziekenhuizen, zorginstellingen en hun campussen gunstig gelegen. En gedurende 24 uur elke dag van de week open en toegankelijk voor het publiek. Maar dit soort factoren kunnen uiteraard ook verhoogde veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Veel zorginstellingen en -campussen liggen verspreid over een stad, verweven met commerciële – en winkelbedrijven. Bovendien kan een ziekenhuis op een bepaalde dag honderden bezoekers ontvangen.

Zorgbeveiliging is van cruciaal belang

Als je er goed over nadenkt, zijn allerlei beveiligingssystemen in ziekenhuizen en zorginstellingen van cruciaal belang voor de bescherming van mensen en eigendommen. Toegangscontrole is een van de manieren waarop een veilige omgeving voor patiënten, personeel en bezoekers geboden kan worden. Ziekenhuizen zijn in dit opzicht bijzonder complex. Aangezien er niet alleen een hoofdingang is, maar daarnaast ook nog vele andere alternatieve ingangen. Vaak zijn er grote campussen met meerdere gebouwen (die onderling verbonden kunnen zijn), elk met zijn eigen beveiligingseisen.

Extra waakzaamheid is op specifieke plekken noodzakelijk

Binnen de hoofdfaciliteit zijn er ook een aantal gebieden die extra goed moeten worden beveiligd. Het gaat daarbij onder meer om units met slechts beperkte toegang voor patiënten met immunodeficiëntie, of chirurgische units, laboratoria, faciliteiten voor dierproeven of quarantaineruimtes. Een toegangscontrolesysteem kan ervoor zorgen dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot deze specifieke zones.

Door te weten wie het gebouw betreedt en op welk tijdstip, kun je de juiste bescherming bieden tegen onbevoegde toegang. En mogelijk zelfs geweld op de werkplek. Maar ook tegen diefstal van gevoelige patiëntendossiers. Dit kan nog worden versterkt door video en audio te integreren met toegangscontroles via een gemeenschappelijk netwerk.

Voor de lange termijn

Het is echter belangrijk op te merken dat de oplossingen die je installeert niet slechts een kortetermijnoplossing mogen zijn. Tenzij het voor een tijdelijke faciliteit is. Je moet ze integreren met de bedoeling dat het een antwoord op lange termijn is. En dat dit in veel verschillende situaties kan helpen, nu en in de toekomst.