TAEC
Image default
Energie

De adiabatische koelingsystemen

Tegenwoordig wordt het begrip van Adiabatische koelsystemen veel gebruikt, dit komt ook omdat deze koelsystemen zuinig zijn in hun energieverbruik. In deze korte blog wordt een aantal onderwerpen aangehaald om verduidelijking te verkrijgen in deze koelsystemen en wanneer deze gebruikt worden.

Waarvoor zet je een adiabatisch koelsysteem in?

Je zet een adiabatisch koelsysteem in hoge en grote hallen en ruimtes. Het koelsysteem wordt ingezet om op een comfortabele en ecovriendelijke  manier grote ruimtes te verkoelen. Deze methode kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om verschillende soorten fruit en groenten vers te houden, omdat veel van deze producten onder een hoge luchtvochtigheidsgraad bewaard moeten worden. Adiabatische koeling kan ook droogte in ruimtes tegen gaan door verwarming van ruimtes.

Hoe werkt een adiabatische koelsysteem?

Het Adiabatische koelsysteem onttrekt energie uit de lucht wat gebruikt wordt om het water te laten verdampen, hierdoor koelt het systeem gelijk af. Het Adiabatische koelsysteem onttrekt het vocht uit het koelmembraan dit verdampt en het membraan neemt de warmte uit de lucht gelijk op.

De voordelen van adiabatische koeling

  • Bij adiabatische koeling wordt gebruik gemaakt van verse buitenlucht, door dit toe te passen zorg je voor een aangenaam binnenklimaat. Kraanwater wordt ook gebruikt als koelvloeistof in plaats van koelvloeistof.
  • Directe adiabatische koeling is een relatief simpele techniek, hierdoor is het betrouwbaar en is het systeem gemakkelijk te onderhouden.
  • Adiabatische koeling gaat is heel erg duurzaam en gaat lang mee, wat een groot voordeel is vergeleken met andere luchtkoelers. Om 10.000 vierkante meter te verkoelen per uur heb je slechts 1 kW vermogen nodig, hierdoor is het adiabatische koelsysteem ook economisch voordelig.
  • Tot slot valt een adiabatische koeling ook onder duurzame techniek, hierdoor valt het systeem onder de duurzame energie Investeringsaftrek.
https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/