TAEC
Image default
Rechten

Een eigen bedrijf opstarten: Vof of bv?

Bent u van plan om een eigen bedrijf op te starten? Leuk! Hier komen natuurlijk een heleboel zaken bij kijken. In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten over de rechtsvorm van uw toekomstige onderneming.

Verschil Vof of bv

Als u een eigen onderneming start en zich hiermee inschrijft bij de Kamer van Koophandel, dient u een rechtsvorm aan te nemen. Een rechtsvorm is eigenlijk de juridische vorm van uw onderneming. Hiermee wordt onder andere zaken rondom de aansprakelijkheid en belastingen bepaald. Een bv is ook wel een besloten vennootschap. Een vof staat voor vennootschap onder firma. De Vof of bv zijn twee veelvoorkomende rechtsvormen, maar wat houden ze precies in?

Vof

Als u eigenaar bent van een vof betaalt u inkomstenbelasting over de winst die uw onderneming maakt. U heeft hierdoor vaak recht op verschillende belastingvoordelen. Vooral in de beginfase is een Vof fiscaal erg aantrekkelijk.

Bv

Als u een bv heeft opgericht, betaalt u vennootschapsbelasting. Deze belasting is vaak lager dan de inkomstenbelasting die bij een vof wordt betaald, maar de kosten van een bv liggen hoger. Bij een bv betaalt de directeur-grootaandeelhouder inkomstenbelasting. Als u zelf deze persoon bent dient u er dus rekening mee te houden dat u op twee verschillende manieren belasting betaald.  

Het is geheel afhankelijk van uw situatie of een Vof of bv beter past. Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken voordat u start met uw onderneming. Laat u bij twijfel altijd adviseren!

https://bundel.nl/vof-of-bv/