TAEC
Image default
Auto's en Motoren

Alles wat je moet weten over een zakelijke autoverzekering

Steeds meer bedrijven beschikken over een wagenpark. Zo worden er bijvoorbeeld bestelauto’s ingezet om producten bij klanten te bezorgen. Daarnaast zijn er bedrijven die hun medewerkers in een auto van de zaak laten rijden. Rijden er dagelijks ook talloze bestelauto’s of zakelijke auto’s van jouw bedrijf op de weg? Dan moet je deze goed verzekeren. Je wilt immers niet dat je de schade als gevolg van een ongeluk volledig uit eigen zak moet betalen. De kans is aanwezig dat je niet of nauwelijks bekend bent met zakelijke autoverzekeringen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk alles wat je moet weten over een zakelijke autoverzekering.

Heb ik een zakelijke autoverzekering nodig?

Als je in een auto van de zaak rijdt, heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Het maakt in dat geval niet uit of je het voertuig dagelijks gebruikt om naar klanten te rijden of slechts een paar keer per week. Je gebruikt de auto in beide gevallen namelijk voor jouw bedrijf, waardoor je er ook een zakelijke autoverzekering voor af moet sluiten. Daarbij komt dat het voertuig voorkomt in de boekhouding van jouw bedrijf. Het maakt in dat geval niet uit of de auto op jouw eigen naam staat of op naam van jouw eenmanszaak, vof of bv. 

Hoe zit het met bestelauto’s?

 Naast een zakelijke autoverzekering kun je ook een bestelautoverzekering afsluiten. Veel ondernemers weten niet goed welke van de twee verzekeringen zij af moeten sluiten. Als je goederen vervoert, het voertuig een ‘grijs kenteken’ heeft en in deze in de boekhouding van jouw bedrijf staat, kies je voor een bestelautoverzekering. Dit is niet nodig als je geen ondernemer bent of de bestelbus niet in jouw boekhouding staat. Je gebruikt de bestelauto in dat geval alleen privé, waardoor een zakelijke autoverzekering niet nodig is. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Op het gebied van zakelijke autoverzekeringen heb je drie mogelijkheden: WA, WA Beperkt Casco (Plus) en WA Casco (Allrisk). Om jou te helpen de juiste zakelijke autoverzekering te kiezen, staan we hier kort stil bij de drie verschillende verzekeringen. 

1) WA

De meest eenvoudige verzekering die je voor jouw zakelijke auto af kunt sluiten, is een WA-verzekering. Je verzekert in dat geval alleen de schade die je met het voertuig aanricht aan anderen. Dit is zowel bij materiële als immateriële schade het geval. Schade aan jezelf of aan jouw auto wordt niet vergoed als je kiest voor deze zakelijke autoverzekering. Ook ruitschade, schade door diefstal of inbraak, brand-, storm- en natuurschade en schade als gevolg van vandalisme of een aanrijding wordt niet vergoed. 

2) WA Beperkt Casco (Plus)

Wil je dat ook de schade aan jouw zakelijke auto vergoed wordt? Kies dan voor de WA Beperkt Casco (Plus). In tegenstelling tot een WA-verzekering vergoedt WA Beperkt Casco wel schade die is ontstaan door diefstal of inbraak en brand-, storm- en natuurschade. Schade als gevolg van een aanrijding of door vandalisme wordt niet vergoed. 

3) WA Casco (Allrisk)

De meest uitgebreide zakelijke autoverzekering is WA Casco. Als je voor deze verzekering kiest, is jouw zakelijke auto allrisk verzekerd. Dit wil zeggen dat eigenlijk alle schade vergoed wordt. Dit is zowel het geval bij schade die je bij anderen aanricht als schade die ontstaat aan jouw eigen voertuig. In tegenstelling tot de WA Beperkt Casco wordt bij WA Casco ook schade als gevolg van een aanrijding of vandalisme vergoed.