TAEC
Image default
Zakelijk

Autosleutels kwijt? De belangrijkste stappen op een rij

Je bent net terug van een afspraak of een rondje shoppen in de stad en staat bij je auto… Waar zijn die sleutels toch weer gebleven? Zijn ze weer in je binnenzak of ben je ze weer vergeten uit het voorvan van de tas te halen? Na een paar minuten paniekerig zoeken kom je tot de conclusie dat je autosleutels toch echt kwijt zijn. 

Maar wat moet je doen als je sleutel kwijt zijn? Hoe kom je aan nieuwe autosleutels? Moet je aangifte doen van vermissing? En wat als iemand je sleutels gevonden heeft en er met je auto vandoor gaat? 

In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen als je autosleutels kwijt zijn. Zo hoef jij je minder druk te maken en alleen deze stappen te volgen. Tip: Neem wel alvast een taxi mee naar huis of laat je reservesleutels door een huisgenoot brengen!

Blijf rustig en onderzoek of je jouw sleutels echt kwijt bent

Je zal niet de eerste zijn die denkt zijn sleutels kwijt te zijn terwijl ze gewoon in je binnenzak zitten. Een beetje hetzelfde als je zonnebril zoeken terwijl die boven op je hoofd zit, dat principe. Pas als je echt zeker weet dat je sleutels kwijt zijn kan je verder met de eerste stap: een set autosleutels laten bijmaken. Je kan ze bij de dealer bestellen, dat is over het algemeen vreselijk duur. Online zijn gespecialiseerde shops te vinden die tegen een fractie van de prijs een kwalitatief goede autosleutel kunnen leveren. 

Doe aangifte bij de politie

Het doen van aangifte bij de politie is een belangrijke stap als je jouw autosleutels kwijtgeraakt bent. Ten eerste is het belangrijk voor de politie om te weten dat iemand potentieel toegang heeft tot jouw voertuig. Zeker als iemand je auto later daadwerkelijk meeneemt ben je redelijkerwijs beter ingedekt via je verzekering. Ten tweede vergoeden verzekeraars het laten bijmaken van nieuwe autosleutels vaak niet als er geen aangifte is gedaan bij de politie. Sterker nog, als je geen aangifte doet van vermissing van de sleutels en iemand steelt de auto, dan zou het zomaar kunnen dat je autoverzekering eventuele schadeclaims niet dekt. 

Voorkom dat je jouw nieuwe sleutels nog een keer kwijt raakt

Goede gewoonten zijn lastig om op te bouwen. Zo is de claim dat het opbouwen van een nieuwe gewoonte op zijn allerminst 21 dagen zou duren. Zeker als je een echt warhoofd bent kan het erg lastig zijn om je sleutels en andere spullen constant op de juiste plekken neer te leggen. Toch kan het de moeite waard zijn om hier wat tijd en energie in te steken want zoals je merkt is het kwijt raken van je autosleutels geen lolletje. 

Zo raak je ze nooit meer kwijt

De beste manier om je autosleutels niet meer kwijt te raken is super simpel: Bewaar ze altijd op een vaste plek. Dus leg ze thuis op één vaste plek en bewaar ze buitenshuis ook altijd in dezelfde zak. Heb je altijd een tas bij je? Dan kan het handig zijn om ze daarin te bewaren maar het risico is dat je ze alsnog kwijt raakt als je een keer geen tas bij je hebt.