TAEC
Image default
Woning en Tuin

Containerwoningen – DE NIEUWE GENERATIE IN WONINGBOUW

Van afgedankte scheepscontainers tot gezellige woningen.
 
Duurzame, economische en mobiele leefruimte wordt steeds meer een noodzaak. Experts over de hele wereld ontwikkelen een breed scala aan innovatieve woonconcepten. Een idee is het ombouwen van scheepscontainers tot een stijlvolle leefruimte.
 
Adam Kalkin bracht in 2007 een revolutie teweeg in het idee van huisvesting met de Illy containerwoning. Met een druk op de knop wordt een zeecontainer omgetoverd tot een stijlvolle containerwoning. Nog niet bekend met container woningen? Lees hier meer over containerwoningen. De Amerikaanse architecten Michael Mardis en Jason Mitschell plannen en bouwen samen met civiel ingenieur Tom Netzer huizen uit gebruikte zeecontainers. Hun projecten zijn te volgen via hun eigen blog 8747house.
 
Het interdisciplinaire team rond prijsstraatprojecten staat ook voor duurzaam, economisch en innovatief wonen in omgebouwde zeecontainers (Savannah Project) in de VS.

 

Containerwoningen in Nederland

Tempohousing heeft het grootste containerstadproject voor studenten tot nu toe in Nederland gerealiseerd. Tempohousing biedt haar wereldwijde klantenkring containerhuizen aan in de publieke, private en hotelsector. In Duitsland is er een dergelijk project, Studentenwohnen 2.0 genaamd. Sinds begin 2018 kunnen studenten hier een leuke plek vinden om te verblijven in omgebouwde wooncontainers.
 
Een andere aanbieder van containerwoningen is JACK IN THE BOX e. V. in Keulen. Naast de adviesdiensten voor loopbaanontwikkeling biedt de vereniging ook ambachtelijke diensten aan op basis van het upcyclingprincipe. In de eigen metaal- en houtwerkplaats kunnen gebruikte zeecontainers op verzoek worden omgebouwd en uitgebreid.
 
Terwijl het wonen in containerwoningen in de VS voor veel mensen de norm is, staat dit type woningbouw in Duitsland nog in de kinderschoenen. Het leven in een container wordt dus geconfronteerd met de Duitse bureaucratie en er moet rekening worden gehouden met een overeenkomstige overtuigingskracht voor de bouwvergunning.