TAEC
Image default
Financieel

Crypto uitgelegd: wat is het precies en hoe werkt het?

Het aantal mensen die geïnteresseerd zijn in crypto en hierin handelen wordt steeds groter. Cyrptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum zijn steeds vaker in nieuwberichten te zien en het lijkt alsof iedereen er wel mee bezig is nu! Het concept is echter vrij lastig te begrijpen in het begin, dus wat is cryptocurrency precies? En hoe werkt het?

Wat is crypto?

Cryptocurrency, in het kort crypto, betekent cryptographic currency, wat versleuteld geld betekent. Je kan het ook wel zien als een soort van internetgeld. Bij cryptocurrency is het namelijk zo dat er geen tussenpersoon is. Het zijn decentrale munten die geen centrale instanties hebben die alle transacties regelen. Je kan dus heel eenvoudig ‘geld’ zelf overmaken naar een ander zonder dat een derde partij hier tussen komt. Deze manier van geld overmaken is een stuk sneller en goedkoper, ongeacht waar de personen zich op de wereld bevinden op dat moment. Ook is fraude een stuk lastiger.

De cryptomunten zijn opgebouwd via de blockchain. Dit is een soort van grote database waarin alle transacties van de cryptomunten worden opgeslagen. De blockchain is ook niet één centrale database, maar juist een die over de hele wereld wordt gebruikt door miljoenen gebruikers en voortdurend wordt bijgewerkt na elke transactie. Op deze manier is het handelen in crypto ook fraudevrij. Als een hacker namelijk een transactie in de database wil wijzigen, doet deze dat maar op één plek, aangezien er zoveel verschillende kopieën van deze database zijn.

Verschillende soorten crypto

In de wereld van cryptocurrency bestaan er verschillende soorten cryptomunten. Bitcoin is bijvoorbeeld de meest bekende cryptomunt, hoewel er nog heel veel verschillende varianten van zijn. Alle andere cryptomunten worden alternatieve coins, oftewel altcoins genoemd. Dit zijn cryptomunten zoals Ethereum bijvoorbeeld. Elke dag worden er nieuwe munten toegevoegd die weer iets anders zijn dan Bitcoin. De ene munt is innovatief en de ander is weer meer als grap opgezet of puur en alleen zodat de maker er rijk van kan worden.

De toekomst met crypto

Sinds dat de cryptomunt is uitgevonden, is de wereld van de cryptocurrency alleen maar blijven groeien en dit proces zal waarschijnlijk ook zo voortzetten in de komende jaren. De verwachting is dat crypto de banken uiteindelijk volledig overbodig zal maken. Door het geld op de bank te laten staan, verdien je inmiddels bijna niks meer aan rente, waardoor mensen nu al meer geneigd zijn om het geld in crypto te steken. De cryptocurrency gaat in elk geval nergens naartoe en zal in de toekomst alleen maar meer groeien en steeds belangrijker worden.