TAEC
Image default
Bedrijven

De actieradius van elektrische auto’s

Wanneer je het hebt over elektrische auto’s dan gaat het onderwerp vaak snel naar de actieradius. De een vind dat het te weinig is en de ander denk dat ze er wel mee overweg kunnen. Maar wat is de actieradius nou eigenlijk en wat zijn de beïnvloedende factoren? Lees het allemaal hier. 

De actieradius van elektrische auto’s 

De actieradius houdt simpelweg in hoe ver de auto kan rijden op een volle tank. Bij elektrische auto’s gaat het dus om de hoeveelheid kilometers per volle accu. Hoe ver de elektrische auto kan rijden is dus afhankelijk van hoe groot de accu is die in de auto ligt, en het verbruik van de auto zelf. Bij grote en zware elektrische auto’s is er duidelijk spraken van meer verbruik per kilometer omdat de elektromotor meer gewicht moet verplaatsen en dat kost meer energie. Maar het vervelende is, dat accu’s enorm groot en zwaar zijn. Dus hoe groter de accu is, hoe groter het verbruik van de auto. Daarom zoeken de elektrische autofabrikanten de gouden middenweg met hun auto’s. Daarnaast gebruiken deze fabrikanten ook slimme technologische trucjes om de auto tijdens het rijden weer op te laden. De meest voorkomende manier is regeneratief remmen. Hierdoor wordt tijdens het remmen energie teruggewonnen.

 

De factoren die invloed hebben op de actieradius 

Tuurlijk, de fabrikant zegt dat je 500 kilometer kunt rijden met een volle accu. Maar in de werkelijkheid is dit veel minder en kun je er hoogstwaarschijnlijk rond de 350 kilometer mee rijden. Dit komt doordat er veel factoren zijn die invloed hebben op de elektrische auto zijn energieverbruik. Zo hebben de Hyundai Kona electric en de Kia e-Niro een prachtig interieur met touchscreens en verlichting in de cabine. Maar dit gebruikt stroom! Als het kouder is buiten en je zet de verwarming aan in de auto, gaat je actieradius ook omlaag. Als je van stevig optrekken houdt, en je op de snelweg gewoon 130 rijdt dan gaat je actieradius ook omlaag. Het afspelen van muziek, rijden met de ramen open en nog veel meer kleine dingen hebben dus al invloed op je actieradius. Dit zijn de belangrijkste factoren en daar zou je dus op kunnen letten. Maar de vraag voor jou is, wil je dat?