TAEC
Image default
Kinderen

De voordelen en nadelen van een wasbare luier en zwemluier

Tegenwoordig zijn mensen steeds meer bezig met het milieu. Men wil zo duurzaam mogelijk leven en daar horen natuurlijk ook wasbare luiers bij. Als je een wasbare luier op de juiste manier gebruikt zul je er, naast het milieu, je eigen portomonnee ook blij mee maken. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen te benoemen bij het gebruik van een wasbare luier en wasbare zwemluier maar toch zijn er ook nadelen te vinden. In dit artikelen wil ik zowel de voordelen als nadelen wat beter toelichten. 

Reden om wel voor wasbare luiers en zwemluiers te kiezen 

Een belangrijke reden om voor een wasbare luier of zwemluier te kiezen is natuurlijk het milieu aspect. Een luier die je kunt hergebruiken is natuurlijk veel milieuvriendelijker dan wegwerpluiers. Voordat een wegwerpluier is afgebroken door de natuur, ben je heel wat jaren verder. Daarnaast gebruik je gemiddeld 5 a 6 luiers per dag dus dat zijn er heel wat op jaarbasis. 

Beter voor je portemonnee

De aanschaf van een luier die je kunt hergebruiken is natuurlijk een stuk duurder vergeleken met een wegwerpluier maar een luier die wasbaar is gaat jaren mee. De meeste systemen kunnen al gebruikt worden vanaf de geboorte tot aan zindelijkheid. Als je dus uitrekent wat je per luierbeurt betaald dan ben je op de lange termijn veel minder geld kwijt. Het is een eenmalige aanschaf waar je jaren van kunt profiteren. Gebruik je de luiers ook nog bij een volgend kindje dat ben je nog voordeliger uit! 

Sneller zindelijk

Kindjes die een katoenen luier dragen die wasbaar is, zullen sneller aanvoelen dat ze geplast hebben. Hierdoor zullen ze het ook sneller als vervelend gaan ervaren en zo kunnen ze wel een half jaar tot een jaar sneller zindelijk zijn. Fijn toch?! 

Beter voor de babyhuid

Veel kindjes die snel last hebben van luieruitslag, zullen erg blij zijn met een wasbare luier. Deze stof is namelijk veel beter voor je babyhuidje dan een wegwerpluier. In de wegwerpluiers zitten namelijk veel chemische stofjes om de urine op te vangen en hier kunnen kindjes uitslag van krijgen. 

Redenen om niet voor een wasbare luier en zwemluier te kiezen

Wasbare luiers en zwemluiers zijn het duurzame alternatief voor wegwerpluiers. Dit is zowel voor het milieu als voor je portemonnee beter. Er zijn wel een aantal praktische zaken die je thuis op orde moet hebben, wil je met wasbare luiers aan de slag gaan. Er komt namelijk nog best wat bij kijken in vergelijking met wegwerpluiers. Wil je zeker weten of wasbare luiers wat voor jou zijn? Dan is het een goed idee om het eerst te testen alvorens je compleet overstapt. Dan weet je exact wat er bij komt kijken en kun je besluiten of het de juiste keuze voor jou is. Op Bumsies.nl is een proefpakket te bestellen. Hiermee kun je gelijk de verschillende systemen uitproberen. 

Heel veel wassen

Een van de dingen waar je goed rekening mee moet houden als je gebruik maakt van wasbare luiers, is dat je heel veel zult moeten wassen. Gemiddeld gebruikt een kind 5 luiers per dag, dus je moet dan ook zorgen dat je je luiers gewassen hebt om je kleine elke keer weer te voorzien van een schone luier. Je moet de tijd hebben om alles te wassen en moet je goed beseffen dat deze was er nog bij komt bovenop je reguliere was. Natuurlijk doet de wasmachine het zware werk maar dit is wel iets om rekening mee te houden. Je zult dus ook genoeg luiers moeten hebben om je een aantal dagen mee te kunnen redden.

Denk er ook goed over na of je wel de ruimte hebt om alle luiers op te kunnen hangen om te drogen. Een droogrek neemt best wat ruimte in en niet elk huis is groot genoeg om dit kwijt te kunnen. Natuurlijk zijn er allerlei handige droogrekjes die je bijvoorbeeld aan een deur kunt hangen, maar er moet simpelweg wel de ruimte zijn om dit te plaatsen. 

Verschillende wasbare luier systemen

Er zijn veel verschillende systemen wasbare luiers op de markt en dit is niet allemaal even eenvoudig om uit te zoeken. Je kunt er wel aardig wat informatie over online vinden, maar om nu echt te bepalen wat voor jou het beste is, kan soms wat lastig zijn. Verder moet je voor een wasbare luier ook wel best een investering doen. Dit zal uiteindelijk wel goedkoper zijn dan wegwerpluiers, maar je moet wel het geld vrij hebben om dit uit te kunnen geven aan wasbare luiers.

Wil je zeker weten of wasbare luiers wat voor jou zijn? Dan is het een goed idee om het eerst te testen alvorens je compleet overstapt. Dan weet je exact wat er bij komt kijken en kun je besluiten of het de juiste keuze voor jou is. Op Bumsies.nl is een proefpakket te bestellen. Hiermee kun je gelijk de verschillende systemen uitproberen. 

https://bumsies.nl/