TAEC
Image default
Financieel

De goedkoopste inboedelverzekering afsluiten, hoe doe je dat?

Het afsluiten van de inboedelverzekering is voor iedereen ongelofelijk belangrijk. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk zo dat mensen die alleen wonen geconfronteerd worden met een behoorlijk aantal kosten. Dit zorgt ervoor dat men helemaal niet zit te wachten op een dure verzekeringspremie voor het afsluiten van een inboedelverzekering. De goedkoopste inboedelverzekering afsluiten is echter iets wat voor veel mensen niet zo voor de hand liggend is. Zij beschikken immers mogelijks over een behoorlijke inboedel die ze graag voor een zo optimaal mogelijke waarde willen laten verzekeren. Geldt dat ook voor jou, maar wil je de kostprijs van deze verzekering toch zoveel mogelijk kunnen drukken? Dan kan je daarvoor rekening houden met de informatie zoals hieronder aangegeven.

            1.) Laat de waarde van je inboedel nauwkeurig bepalen

De goedkoopste inboedelverzekering laten afsluiten kan enkel en alleen wanneer je de waarde waar je inboedel over beschikt zo correct mogelijk laat bepalen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De twee meest gangbare in de praktijk zijn de volgende:

 

  1. Door het opstellen van een inventaris;
  2. Door het laten bepalen van de waarde door een expert;

 

In het merendeel van de gevallen (en om de kosten te drukken) wordt de waarde van de inboedel geschat aan de hand van een inventaris die wordt opgesteld. Dit zorgt ervoor dat je vrij snel een offerte kan ontvangen voor jouw inboedelverzekering. Let wel, zorg ervoor dat je de inventaris grondig controleert. Grote, belangrijke stukken die een bepaalde waarde vertegenwoordigen mogen er absoluut niet in ontbreken. Is dat wel het geval? Dan is het mogelijk dat je bij een schadegeval geen compensatie zal ontvangen voor de schade die is geleden aan de inboedel in kwestie.

               Heeft oververzekeren zin of niet?

Veel mensen gaan er vanuit dat ze zich beter teveel laten verzekeren dan te weinig. Daar valt op zich wel iets over te zeggen, alleen pakt dit in de praktijk doorgaans net iets anders uit. Het is namelijk zo dat verzekeraars op het ogenblik van de uitbetaling altijd kijken naar wat exact de reële waarde is waar de inboedel over beschikt. Dit betekent dat ze nooit meer zullen uitbetalen dan deze waarde aangeeft. Ook wanneer je, je hebt laten oververzekeren is de kans dus ongelofelijk klein dat dit je een financiële meerwaarde zal opleveren. Dit doen men uiteraard omdat men anders fraude of misbruik in de hand zou werken. Het mag dan ook duidelijk zijn, je laten oververzekeren middels de inboedelverzekering levert je in de praktijk doorgaans alleen maar een hogere verzekeringspremie op die je moet betalen.

            2.) Besef dat de verzekeringspremies sterk kunnen verschillen

Een tweede belangrijk punt om rekening mee te houden wanneer je graag de goedkoopste inboedelverzekering wenst af te kunnen sluiten is terug te vinden in het feit dat de premie van dit type van verzekering aanzienlijk kan verschillen afhankelijk van de verzekeraar die ze aanbiedt. Dit zorgt ervoor dat je altijd een grondige vergelijking zal willen uitvoeren voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde inboedelverzekering. Zorg er dus voor dat je, je bewust bent van de kostprijs van alle inboedelverzekeringen bij de verschillende verzekeraars die er één aanbieden. Enkel en alleen op deze manier ben je immers verzekerd van de best mogelijke inboedelverzekering die over een prima prijs-kwaliteitverhouding zal beschikken. Door te vergelijken kan je echt behoorlijk wat geld besparen.

            3.) Combineer je inboedel- en opstalverzekering

De inboedelverzekering is natuurlijk lang niet de enige verzekering die je voor je woning kan afsluiten. Voor eigenaars van vastgoed geldt dat ze er in de praktijk altijd goed aan doen om te overwegen om hun inboedel- en opstalverzekering als combinatie bij één en dezelfde verzekeraar af te sluiten. Het maken van deze keuze levert je niet alleen maar een financieel, maar bovendien ook verschillende praktische voordelen op. Het gaat hierbij om de volgende:

 

  • Een bundel met beide verzekeringen is doorgaans voordeliger;
  • In geval van schade moet je slechts één verzekeraar contacteren;
  • Doorgaans worden beide verzekeringen samen gefactureerd;

 

Zou je dus niet alleen de goedkoopste inboedelverzekering willen kunnen afsluiten, maar wil je ook graag alleen maar genoegen nemen met de scherpst geprijsde opstalverzekering? In dat geval is het afsluiten van een bundel bestaande uit beide verzekeringen wellicht de beste keuze. Op deze manier kan je hoe dan ook rekenen op veel interessante voordelen.

            4.) Vermijd overbodige dekkingen

Net zoals geldt voor alle verzekeringen is het ook bij de inboedelverzekering zo dat je rekening moet houden met een groot aantal verschillende mogelijkheden op vlak van dekkingen. Niet alleen de manier hoe de waarde van je inboedel kan worden gedekt kan verschillen, dit geldt ook voor de exacte schadegevallen die je laat verzekeren. Eén van de bekendste extra dekkingen die tot de mogelijkheden behoort bij een inboedelverzekering is het verzekeren van inboedel die zich buiten de woning bevindt. Wanneer je vaak onderweg bent kan het dan ook potentieel interessant zijn om te overwegen om bepaalde dure spullen voor onderweg te laten verzekeren. Het gaat hierbij dan concreet om de hieronder terug te vinden zaken:

 

  1. Een smartphone;
  2. Een tablet;
  3. Een laptop;

 

Ook wanneer je regelmatig onderweg andere dure spullen meeneemt kan je deze eventueel door middel van een extra clausule in je verzekeringspolis laten verzekeren. Dit is echter niet voor iedereen even interessant. Bovendien geldt dat deze extra clausule tegenwoordig zeer vaak standaard in een inboedelverzekering wordt opgenomen. Heb jij deze niet nodig? Laat ze dan absoluut schrappen, want anders betaal je nodeloos teveel geld voor je verzekering.

            Tip! Hou je inboedelverzekering up 2 date!

Tot slot nog een laatste tip die voor iedereen die een inboedelverzekering wil afsluiten zeer interessant kan zijn. Eengoedkope inboedelverzekering bij het afsluiten van de verzekering hoeft immers ook niet de voordeligste oplossing te blijven over een langere periode. Het spreekt immers voor zich dat je situatie kan veranderen en ook de waarde die je inboedel vertegenwoordigt kan na verloop van tijd aanzienlijk stijgen (of eventueel ook dalen). In ieder geval, wil je ten allen tijde kunnen blijven genieten van de goedkoopste inboedelverzekering? Zorg er dan voor dat je altijd rekening houdt met de actuele situatie waarmee je te maken hebt. Alleen op die manier voorkom je te hoge kosten.