TAEC
Image default
Zakelijk

De populairste boekhoudprogramma’s in 2020

Boekhouden… De meesten zitten er niet op te wachten. Door de jaren heen hebben allerlei bedrijven een poging gedaan om deze vervelende klus makkelijker en prettiger te maken. Hoewel veel van deze boekhoudprogramma’s het leven van hun klanten makkelijker maakten kwamen er ook een aantal producten op de markt die het boekhouden alleen maar verder compliceerden. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudpakket?

Het kiezen van een boekhoudpakket kan een lastige opgave zijn. Vooral als je niet weet waar je op moet letten kan het moeilijk zijn om de juiste keus te maken. Om je even op weg te helpen laten we hieronder zien waar je op moet letten bij het kiezen van een boekhoudpakket. Wil je snel weten welke boekhoudsoftware bij je past? Neem dan even de tijd om een aantal boekhoudprogramma’s te vergelijken

Doelgroep: Voor wie is het pakket ontwikkeld?

De doelgroep van het pakket is het allerbelangrijkste, er zit namelijk groot verschil tussen een boekhoudpakket voor ZZP-ers, MKB-ers en boekhouders of accountants. 

Boekhoudpakketten voor ZZP-er zijn speciaal ingericht voor kleine zelfstandigen die zelf de administratie en boekhouding doen. Als MKB-er, accountant of boekhouder loop je bij deze pakketten al snel tegen beperkingen aan. Andersom is boekhoudsoftware die ontwikkeld is voor midden- en grote bedrijven ongeschikt voor ZZP-ers. Dat komt doordat er in deze pakketten een overdaad aan mogelijkheden ingebouwd is die je als ZZP-er nooit zal gebruiken. 

Let dus altijd goed op of het pakket dat je wil aanschaffen overeenkomt met de omvang van jouw bedrijf. 

Compatibility: Werkt de software op jouw apparatuur?

Sommige boekhoudpakketten werken op vrijwel elk apparaat. Onder “elk apparaat” verstaan we standaard Windows en Mac computers, laptops, smartphones en tablets. Online boekhoudpakketten worden apparaat-onafhankelijk ontwikkeld. Zo lang je een up to date browser gebruikt kan je online boekhoudpakketten gebruiken. 

Het is wel zo dat een online pakket op het ene apparaat iets beter werkt dan op het andere. De werking is voornamelijk afhankelijk van de schermresolutie. In de meeste gevallen is het dan ook niet aan te raden om de browserversie van je boekhoudpakket op je telefoon te gebruiken. 

Als je de boekhouding toch graag op je telefoon wil doen, kies dan voor een boekhoudpakket met een aparte mobiele app. Deze werken over het algemeen goed (uitzonderingen daar gelaten). 

Proefperiode: Kan je het pakket gratis proberen?

Sommige boekhoudpakketten kan je een bepaalde periode gratis proberen. De proefperiode is meestal op basis van een niet goed geld terug garantie van 30 dagen. Dus als de dienst je niet bevalt kan je binnen 30 dagen opzeggen, in dat geval krijg je je geld terug. 

Per aanbieder kunnen de voorwaarden hiervoor verschillen. Dus als je een boekhoudpakket gratis wil proberen is het raadzaam om de voorwaarden hiervoor eerst goed te raadplegen. 

Top 3 boekhoudpakketten in 2020

Om het voor iedereen makkelijker te maken hebben we in dit artikel de populairste boekhoudprogramma’s van 2020 op een rijtje gezet. De diensten in dit artikel zijn grondig getest en behoren tot de top van de markt, ze zijn niet voor niets zo populair. 

E-Boekhouden

E-Boekhouden impliceert met de merknaam al dat het om digitaal boekhouden gaat. Het is een van de weinige goede boekhoudsystemen dat geschikt is voor zowel ZZP-er, het MKB en financiële professionals. E-boekhouden kost € 7,95 per maand, is maandelijks opzegbaar en hanteert een proefperiode van 14 dagen. 

Exact

Exact is de meest gebruikte boekhoudsoftware en is speciaal ontwikkeld voor MKB-ers, accountants en boekhouders. ZZP-ers kunnen beter kiezen voor E-Boekhouden of Rompslomp, deze pakketten voldoen beter aan de financiële opzet van een eenmanszaak. Behalve dat Exact niet erg geschikt is voor ZZP-ers is dit pakket wel redelijk aan de prijs. Vanaf € 39,- per maand maak je al gebruik van Exact boekhouden. BTW en ICP aangifte is gratis bij dit pakket en je kan deze software 30 dagen gratis uitproberen. Hoewel de maandelijkse fee relatief hoog ligt is dit wel te verantwoorden door de uitgebreide functionaliteiten. 

Rompslomp

Voor ZZP-ers komt Rompslomp als beste boekhoudprogramma uit de bus. Uniek is dat Rompslomp zelfs een gratis versie heeft. Geen trial of proefperiode maar een echte gratis versie waar je als beginnende zelfstandige prima mee uit de voeten kan. Verder is Rompslomp maandelijks opzegbaar en volledig toegespitst op ZZP-ers.