TAEC
Image default
Woningen

De verschillende vormen van inbouwspots

Veel mensen kiezen voor inbouwspots als verlichting. Dit is niet voor niets. Inbouwspots zijn gemakkelijk in het plafond weg te werken, zodat u geen armaturen in de weg heeft hangen. Bovendien zal een plafond met strak weggewerkte inbouwspots er ook mooi uitzien en verkrijgt u met spots altijd de gewenste verlichting. Of u nu algemene functionele verlichting wilt, sfeerverlichting of accentverlichting, al deze verlichtingsvormen zijn met inbouwspots te bereiken. Hoewel inbouwspots subtiel in het plafond zijn weggewerkt, kunnen de verschillende vormen van inbouwspots zeker het aanzien van uw interieur bepalen.

 

Rond of vierkant?

Standaard zijn inbouwspots rond van vorm. Ronde inbouwspots zijn dan ook passend voor iedere interieurstijl en zorgen mede voor een warme en sfeervolle uitstraling. De ronde vorm is ook praktisch. U hoeft enkel maar de juiste afmeting gatenboor te gebruiken om een gat in het plafond te maken voor de inbouwspot. Maar er zijn ook interieurstijlen waar ronde en sierlijke vormen juist helemaal niet past. Een ronde inbouwspot kan dan afbreuk doen aan het interieur. Denkt u daarbij aan een strak en minimalistisch interieur. Hier wordt gebruik gemaakt van rechte en strakke lijnen. U kunt dan kiezen voor vierkante inbouwspots. Hoewel de verlichting hetzelfde blijft als met een ronde inbouwspot, zal de uitstraling geheel anders zijn door de strakke belijning van inbouwspots in vierkante vorm.

 

Andere vormen van inbouwspots

Naast rond en vierkant kunt u ook nog kiezen uit andere vormen van inbouwspots. U kiest voor andere vormen als u de inbouwspots ook daadwerkelijk een bepalende rol wilt laten spelen in uw interieur. Dit kan uiteraard ook met inbouwspots in een vierkante of ronde vorm, maar er zijn vormen die niet zoveel voorkomen. Hiermee betrekt u uw speciale inbouwspots helemaal bij uw interieur. Dit kan bijvoorbeeld met rechthoekige inbouwspots. Houdt u er rekening mee dat deze inbouwspots groter van formaat zijn. Er zijn inbouwspots in een rechthoekige vorm die meerdere lampjes hebben, zodat u hier ook meer licht mee verkrijgt. Heel speciaal zullen ook ovale inbouwspots zijn. Door de zachte ovale vorm zijn deze spots ideaal te plaatsen in een romantisch interieur.

 

Grote of kleine inbouwspots?

Naast de vorm van inbouwspots, kan ook de grootte een bepalende rol spelen met betrekking tot de uitstraling. Bijvoorbeeld als u kiest voor grote inbouwspots. Deze inbouwspots hebben een groter formaat dan het standaardformaat. Ze vallen meer op en u heeft tevens profijt van een grotere lichtbundel. Daar tegenover staan weer kleine inbouwspots. Dit zijn minispotjes die tevens gemakkelijk in plafonds met weinig ruimte gebouwd kunnen worden. Met diverse minispots bij elkaar creëert u een geheel eigen sfeer.

Gerelateerde artikelen

Kasteel kopen? Hier moet u op letten

Wat te doen bij kalkaanslag?

Energiezuinig leven hoeft niet moeilijk en duur te zijn