TAEC
Image default
Industrie

Verstraler kopen: Waar moet u op letten?

De huidige verstralers zijn tegenwoordig allemaal voorzien van moderne ledverlichting. Dit heeft zo zijn voordelen ten opzichte van de klassieke verstraler. Ledstralers zijn veel zuiniger en een groot voordeel is dat ze niet zo warm worden. Dit kan ongelukken voorkomen als u een led straler op de werkvloer gebruikt. Wilt u een verstraler kopen? Dit zijn dan onder andere de zaken waar u rekening mee moet houden:

 

Met of zonder een sensor?

U kunt verstralers kopen die voorzien zijn van een sensor en verstralers die geen sensor hebben. Wanneer moet u wel of geen verstraler kopen met een sensor? Dit is afhankelijk van waar u hem voor gebruikt. Ledstralers worden bijvoorbeeld veel gebruikt op een bouwwerf. Door de enorme hoeveelheid licht die een het afgeeft, kunt u hier een groot oppervlak mee verlichten. Maar in dit geval heeft u behoefte aan blijvende verlichting. Een led breedstraler met sensor is dan niet handig. De ledstraler zal dan na verloop van tijd uitgaan en weer aanspringen als de sensor beweging detecteert. Gebruikt u een ledstraler voor de oprit of voor uw carport, dan is een ledstraler met sensor juist heel handig. Zodra u in het donker de oprit oprijdt zal hij aanspringen en heeft u voldoende zicht.

 

Het wattage van uw ledstraler

Wilt u uw halogeen straler vervangen door een LED straler? Dan is het belangrijk om rekening te houden met het wattage. Bij halogeen stralers wordt de lichtopbrengst gemeten in het aantal watt, terwijl dit met een ledstraler in lumen is. U moet hier een goed verhouding in zien te vinden. Daarbij moet u ervan uitgaan dat het wattage ledstralers veel lager is dan met halogeen stralers het geval is. Een ledlamp heeft ongeveer het vermogen van vijf halogeenlampen. Tenzij u echt zeer veel licht nodig heeft, heeft u voldoende aan een lager wattage.

 

Met of zonder beugel?

Wilt u een verstraler kopen met beugel of juist zonder beugel? Dit is geheel afhankelijk van de toepassing en uw eigen wensen. Een ledstraler zonder beugel zal esthetisch misschien mooier staan, maar maakt het wel minder gemakkelijk om aan een wand te monteren. De meeste ledstralers zijn overigens wel van een beugel voorzien, zodat deze gemakkelijk aan de wand is te monteren of op de grond te plaatsen is.

 

Waterdichtheid

Gebruikt u uw ledstraler in vochtige ruimtes? Dan is de waterdichtheid belangrijk. Hiervoor moet u letten op de IP-waarde van de lamp. Deze waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer zal aangeven hoe hij is beveiligd tegen stof en vuil. Het tweede cijfer geeft de waterdichtheid van de ledstraler aan. Hoe hoger het cijfer, des beter hij is beschermd tegen vocht. Als de waterdichtheid voor u belangrijk is, dan zal de IP waarde leidend moeten zijn in de keuze voor een bepaalde ledstraler.

 

Explosieveilige omgeving

Wenst u verstralers te gebruiken in een explosieveilige omgeving? Gebruik dan een ATEX verlichting. ATEX armaturen voldoen aan de strengste eisen en zijn explosievrij gemaakt. Deze stralers zijn voorzien van de labels “Ex”. Bekijk ook waar u in welke zones u deze explosievrije verlichting nodig hebt en of de armaturen hieraan voldoen. Kijk voor meer uitleg bij onze rubriek ATEX armaturen.

https://www.leddepot.be/ledstralers/