TAEC
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van een houten huis

Steeds meer mensen willen in een duurzame woning wonen. Hierdoor krijgt houtbouw steeds meer aandacht. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de voor en nadelen hiervan?  

Wat is houtbouw?

Kortgezegd betekent het dat je iets gaat bouwen op basis van hout. In een woning of project betekent dit dat de basis van hout gemaakt moet zijn. Er zijn twee verschillende soorten van houtbouw, namelijk houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Bij houtskeletbouw worden de wanden en daken opgebouwd uit een houten skelet. Daartussen wordt een vulling van isolatie geplaatst. Houtmassiefbouw betekend dat de dragende muren uit massief hout bestaan. De isolatie wordt dan aan de buitenkant aangebracht. Aan de binnenzijde van de woning blijft het hout dan zichtbaar.

Voor- en nadelen

Een van de voordelen van bouwen met hout is de korte bouwtijd. Een woning kan al klaar zijn binnen 6 maanden. Dit in verhouding tot 12 maanden bij traditionele bouw. Daarnaast is het ook een ecologische keuze. Houten materialen zijn vaak voorzien van een FSC-keurmerk. Dit houdt in dat ze zo weinig mogelijk schadelijke stoffen uitstoten. Een houten woning is in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken langer bestand tegen hoge temperaturen dan een traditionele woning. Dit zorgt ervoor dat een houten woning vaak brandveiliger is. Hout heeft namelijk de eigenschap dat het zichzelf gaat beschermen zodra het begint te branden. Een nadeel van houtbouw is de temperatuur in de woning. Een houten woning warmt veel sneller op. Echter koelt het dan ook weer sneller af. Het is dus maar wat je prettiger vindt.

 

https://basvogelpoel.nl//houtbouw