TAEC
Image default
Architectuur

Deuren en ramen voor gemoedsrust

De ramen kunnen van hout of kunststof zijn gemaakt. Het voordeel van houten kozijnen is dat het hout geventileerd wordt, waardoor er minder kans is op schimmel,

De rol van deuren en ramen in interieurontwerp

Bij het bouwen van huizen en onroerend goed was vormgeving een minder belangrijk aspect. Duurzaamheid, stabiele constructie, veiligheid en comfort stonden voorop. Deze kwaliteiten zijn nog steeds erg belangrijke factoren, maar ook bij ontwerp en constructie spelen stijl en esthetiek een steeds belangrijkere rol. Ook het materiaal en uiterlijk van deuren en ramen, ramen en deuren zijn in de loop van de tijd sterk veranderd. Qua functie voeren ze warmte- en geluidsisolatie en veiligheidstaken uit.

Laten we een venster naar de wereld openen!

De ramen kunnen van hout of kunststof zijn gemaakt. Het voordeel van houten kozijnen is dat het hout geventileerd wordt, waardoor er minder kans is op schimmel, maar het appartement kan vaak tochtig zijn. Houten ramen hebben ook speciale zorg nodig als u wilt dat ze de komende decennia een mooi en natuurlijk effect hebben. Kunststof ramen zijn tegenwoordig het populairst, omdat ze perfect en zonder gaten sluiten, dus ze zijn ook nuttig in termen van warmte- en geluidsisolatie. Door de spleetvrije afdichting kunnen de wanden echter gaan schimmelen, dus ook in de winter meerdere keren per dag ventileren.
Als we van natuurlijk licht in hun huis houden, moeten we zo groot mogelijke ramen en glazen openslaande deuren in ons appartement installeren, als onze mogelijkheden het toelaten. Het binnenvallende zonlicht zorgt voor een warmere, vriendelijkere sfeer en zorgt ervoor dat huiseigenaren zich beter voelen. Grote glasoppervlakken hebben ook nadelen. Dit komt doordat glas geluiden weerkaatst en echo’s creëert. Als we veel tijd doorbrengen in een onaangenaam klinkende, galmende kamer, zullen we al snel de negatieve effecten ervan ervaren. Het kan leiden tot hoofdpijn, nervositeit en, op de lange termijn, tot zelfs ernstigere ziekten.

Met behulp van een akoestisch paneel
Als u in uw huis energie wilt besparen, is het de moeite waard om geïsoleerde ramen te gebruiken. Deze flessen zijn vrij duur, dus niet iedereen kan ze betalen. Het verdient aanbeveling om de ramen te voorzien van geschikt isolatiemateriaal om zo min mogelijk warmte uit de kamers te houden.
Als u in een oud gebouw woont waar de thermische isolatie onvoldoende is, of als er grote raamoppervlakken in ons appartement zijn, kunnen geluidsabsorberende, akoestische gordijnen nuttig zijn. Deze stoffen hebben specifiek geluidsabsorberende en warmte-isolerende eigenschappen. In tegenstelling tot traditionele gordijnen dempen ze veel beter geluid. En met hun thermische isolatie kunnen we ook energie besparen, wat niet alleen belangrijk is voor de bescherming van het milieu, maar ook onze overheadkosten kunnen verlagen.

Geluidwerende gordijnen kunnen ook worden gebruikt als jaloezieën en zien er goed uit als huisdecoratie dankzij het brede scala aan kleuren en patronen.

Ren niet samen met de deur het huis binnen!

De afmetingen en het type deuren worden mede bepaald door de grootte en vormgeving van het pand. Er zijn enkele, dubbele deuren, schuifdeuren en kunnen gemaakt zijn van hout, kunststof of glas. Bij schuifdeuren kunnen we grotere openingen verwachten dan bij conventionele deuren. Geluiden worden gereflecteerd door het oppervlak van glazen deuren, wat kan resulteren in een onaangename akoestiek. Warmte-isolatieglas kan ook in de deuren worden gebruikt, maar het zal niet goedkoop zijn. De kieren in de deuren moeten ook worden geïsoleerd als we niet willen dat de warmte door de kieren ontsnapt. Thermische isolatie is niet alleen belangrijk tijdens het winterseizoen. Denk aan thermische isolatie, zelfs tijdens de zomerse hitte. Als een airconditioner wordt gebruikt, zal aan de randen van slecht geïsoleerde deuren aangename, koele lucht naar buiten stromen en zal er zwoele, warme lucht naar binnen stromen. kan ook worden gebruikt voor thermische isolatie.
In oudere huizen zijn de deuren mogelijk niet spleetvrij. Op de houten vloer of tegel kunnen geluids- en warmte-isolerende matten worden gelegd, die tevens beschermt tegen tocht onder de deur. Geluidsisolerende matten doen het ook goed voor de terras- en voordeuren, tegen tocht en geluid.