TAEC
Image default
Zorg

Digitalisering zorgsector in snel tempo door Corona

De zorgsector als early adopter voor digitalisering

Verdere digitalisering van ons leven is niet meer een ‘of’ , maar eerder een een ‘wanneer’. Als het nog enige twijfel had, heeft de corona pandemie hoogstwaarschijnlijk ervoor gezorgd dat er helemaal geen twijfel meer bestaat over de noodzaak ervan en digitalisering juist versneld is. Van elke product is er of komt er binnenkort wel een slimme uitvoering. Denk aan slimme lampen, een slimme koffiemachine, een slimme thermometer.

Domotica, en Internet of Things in z’n geheel, heeft enkele jaren geleden de intrede gemaakt in de consumentenmarkt en die groei zet zich voort. De mensen die deze producten als eerste willen hebben noemen we early adopters. Het zijn deze mensen die als eerste de nieuwste technieken willen hebben en gebruiken om aan andere te laten zien hoe geweldig de nieuwe mogelijkheden zijn.

Ook de zakelijke markt gaat hierin mee en zet ook continu nieuwe innovaties op de markt die beter en slimmer zijn dan de concurrentie. Toch zien we de dat er vooral één sector wat achterblijft in dit hele verhaal en dat is de zorg. Hoe kan dat? Of lijkt dat maar zo?

De zorgwensen van de patiënt in de 21e eeuw

Zorg is een delicate ‘dienst’ dat in de ogen van alle mensen altijd de hoogst mogelijke kwaliteit moet bieden én bereikbaar moet blijven voor alle mensen, jong of oud en ongeacht leeftijd. Dat brengt natuurlijk een grote verantwoordelijkheid met zich mee, maar ook een stevige druk op de zorg ( en zorg personeel ). Vergrijzing, een dalende aantal medewerkers in de zorg én minder zorgbedden in Nederland vereist slimmer omgaan met de beschikbare tijd en middelen. Het Covid-19 virus heeft bovendien pijnlijk getoond dat het vasthouden aan de traditionele manier van werken vooralsnog geen antwoord biedt op de alsmaar toenemende zorgvraag. In een eerdere blog bij Vcare hebben we dit ook al eens de ‘zorghonger’ genoemd. De groeiende vraag naar zorg op maat én op aanvraag. Ook zorg beginnen we steeds meer te zien als ‘consumerend goed’ en om dat te kunnen bewerkstelligen zijn slimme digitale zorg oplossingen nodig.

Desondanks zijn er nog veel zorgprofessionals en consumenten die liever het vertrouwde oude willen behouden. We zien uit praktijkervaring dat de combinatie van hoge werkdruk en mensgerichte instelling van zorgprofessionals, innovatie in de zorg niet altijd een eerste prioriteit is.

Daarom werken we bij Vcare nauw samen mét diezelfde zorgprofessionals om gelijktijdig maar toch actief innovatie toe te passen in de dagelijkse werkzaamheden. Een goed voorbeeld hiervan is ons zorgcommunicatie platform dat volledig in de cloud staat én naadloze integratie biedt met de meest gebruikte HIS en HAPIS systemen in Nederland voor een vloeiende patiëntendata stroom dat volledig voldoet aan ISO 27001 en NEN 7510.

Daarnaast hebben onze software ontwikkelaars hard gewerkt om Vcare Video connect beschikbaar te stellen voor alle(!) zorgprofessionals in Nederland voor het bieden van beeldzorg voor zorg op afstand

Ook kan het gebruikt worden voor zorg dat vergoed kan worden bij de zorgverzekeraar. We noemen dit e-consulten!

Is Corona de startschot voor de zorg als early adopter?

Kan de zorg dan tóch ervoor zorgen dat het een ‘early adopter’ wordt in verdere digitalisering van de maatschappij? Bij Vcare denken we van wel. Mede door de coronapandemie is zelfs bij twijfelaars en degene met terughoudende mening de ogen geopend voor de noodzaak van verdere digitalisering van zorg. Ook bij Vcare hebben we een enorme stijging gezien in de aanvragen voor beeldbellen. Nu de zorg gedwongen wordt zich aan te passen aan de situatie, worden nieuwe technieken veel sneller omarmt. Benieuwd hoe we uw organisatie kunnen helpen met slimme integraties? Maak dan een afspraak via info@vcareconnect.nl of bel 088-4800900 voor het maken van een afspraak met één van onze adviseurs.

https://www.vcareconnect.nl