TAEC
Image default
Woning en Tuin

Een stappenplan om uw laminaat te leggen

Een van de mooiste vloeren die u kunt leggen voor een betaalbare prijs zijn laminaatvloeren. Dit type vloer bestaat voornamelijk uit hout wat tegen een stootje kan zoals, krassen, hitte en is zeer makkelijk te onderhouden. Bij ongelukjes met brandend sigarettenas brengt laminaat het er veel beter vanaf dan een nylon tapijt vloer.

Voor dat u zelf laminaat gaat leggen vergeet dan niet om de pakketten alvast van tevoren in de kamers te leggen die gedaan moeten worden. Dit om ze even een tijd te laten acclimatiseren. Het laminaat kan beter van tevoren de omgevingstemperatuur aannemen in verband met krimpen en uitzetten.

Wat heeft u nodig?

Om laminaat netjes te kunnen leggen zult u voorzien moeten zijn van een aantal gereedschappen die niet mogen ontbreken. Voor ieder bouwproject of houtbewerking zijn nu eenmaal hulpmiddelen nodig om het werk goed uit te voeren. Hieronder een lijst met gereedschap dat het leggen een stuk makkelijker maakt:

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen(PBM’s) ‒ Veiligheidsbril/stofmasker
  • Rolmaat
  • Timmermanspotlood
  • Stanley breekmes
  • Houtlijm
  • Cirkel- of decoupeerzaag ‒ Cirkelzaag zaagt wel mooier
  • Hamer
  • Plakband
  • Beitel

Voorbereiding ondervloer

Stap 1: Voordat u de dempende ondervloer gaat leggen waarop het laminaat komt, is het uitermate belangrijk om eventuele oneffenheden of schade er aan te repareren, of bij te werken. Een ondervloer dient als basis voor een strak uitziende laminaatvloer, wanneer deze niet goed is, zal het eindresultaat u kunnen gaan frustreren.

Heeft u een kruipluik op een plek waar u die liever niet had en deze wil wegwerken met laminaat, zorg dan dat er geen oneffenheden zijn. Ongelijke hoogtes zult u altijd blijven opmerken, ook al merkt de visite niks, u zult zich er altijd aan blijven irriteren.

Installeer ondervloer

Stap 2: Dit is het installeren van de ondervloer als deze nog geen vulling heeft. Dit is essentieel voor dat het laminaat op de vloer gaat. Het zorgt voor demping qua geluid en lopen. Het functioneert als een kou- en vochtbarrière. Dit geldt helemaal als u nog in een wat ouder huis woont dat nog houtvloeren heeft.

Kou dat optrekt uit de grond als u op de begane grond woont wordt hiermee flink tegengehouden. Hetzelfde geldt als u beneden buren hebt, een ondervloer vermindert geluidsoverlast. Is de basis op de juiste manier geïnstalleerd, dan wordt uw zwevende laminaat een succes.

Start met het leggen van laminaat

Stap 3: Nu het leuke gedeelte waar u eindelijk eens wat resultaat gaat zien. Lees goed wat de fabrikant op het pakket te melden heeft. Volg de aanwijzingen welke installatiemethode geschikt is bij het merk dat u heeft aangeschaft. Onjuist gebruik kan het laminaat beschadigen en de garantie doen vervallen.

Voor perfect leggen van laminaat zult u voor uzelf moeten beslissen: ‘Leg ik in de lengte of in de breedte?’ Beide manieren geven een ander ruimtelijk effect aan een kamer. Er zijn nog meer verschillende varianten, zoals visgraat motief of het schuin leggen van laminaat. Deze laatste twee manieren vergen iets meer vaardigheid.

Houdt rekening met het mooi laten ogen, dat de eerste en de laatste planken ongeveer dezelfde breedte hebben of dat de lengte van de eerste en de laatste even lang zijn. Meet daarom de kamer van muur tot muur, zorg voor einddelen met dezelfde lengte. Dit geldt ook voor de breedte.

Gebruik afstandhouders voor langs de muur, zodat het laminaat bij temperatuurwisselingen van hartenlust kan krimpen en uitzetten zonder dat de vloerdelen bol komen te staan

Leidingen en andere obstakels

Stap 4: Probleemloos laminaat leggen bestaat helaas niet, wanneer een ruimte precies vierkant of rechthoekig is heeft u al aardig geluk. De kans dat u laminaatdelen moet doorzagen om netjes om leidingen, kasten of bijvoorbeeld open haard te leggen is zeer groot. Zolang u over juist gereedschap en afmetingen beschikt is er geen vuiltje aan de lucht.

Moet u rond leidingen leggen, boor het gat dan altijd ietsje groter dan nodig is voor de buisdiameter. Deel de plank over de cirkel en gebruik houtlijm om ze weer te verenigen. Werkt het zicht af met de daarvoor verkrijgbare vormstukken of buisringen als de vloer klaar is.

Werk het geheel af met sierlijsten

Stap 5: Er zijn tal van verschillende afwerk- en sierlijsten verkrijgbaar. Dit zijn een van de laatste dingetjes om een naadloos mooie kamer te creëren. Bekijk van tevoren welke lijsten u zou willen hebben. Heeft u veel kabels weg te werken dan zijn er speciale laminaat lijsten verkrijgbaar, zodat deze niet los over de grond slingeren.

Nog één laatste taak

Stap 6: Er rest nog één ding voor u heerlijk jaren van uw vloer kunt genieten. Dat is het poetsen van uw nieuw gelegen laminaat met speciaal daarvoor in de handel zijnde onderhoudsmiddelen. Het zult u een gevoel van voldoening geven, maar dient ook als beschermende laag, zodat uw laminaatvloer nog jaren mee zult gaan. Wilt u nou ook een nieuwe laminaatvloer kopen? Neem dan eens een kijkje op de website van Mijnvloeropmaat.nl waar je een uitgebreid aanbod aan verschillende vloeren vindt.

https://mijnvloeropmaat.nl/