TAEC
Image default
Zakelijk

Het belang van omgevingsmanagement

Onder omgevingsmanagement verstaan we de eenheid van activiteiten die gericht zijn op het verkennen en betrekken van alle variabelen, om de doelstellingen te behalen. Een andere term voor omgevingsmanagement is publieksgericht werken, echter schiet deze term tekort omdat deze niet allesomvattend is. Hoe kan je ervoor zorgen dat alle betrokken partijen in de directe omgeving van een omvangrijk bouwproject tevreden zijn, en zich ook werkelijk betrokken voelen bij de voortgang en gang van zaken van het project? Omgevingsmanagement is erg divers en belangrijk geworden maar is daarnaast ook een veelgevraagd onderdeel van een EMVI-plan.

Maar wat is omgevingsmanagement nu precies?

Omgevingsmanagement houdt in de praktijk in dat de belangen van de omgevingspartijen en de uitvoerende partij in kaart worden gebracht. Er wordt geluisterd naar de eisen, wensen en belangen van alle partijen. Op deze manier worden er creatieve, passende oplossingen bedacht en een harmonie tussen de partijen bereikt. De omgevingsmanager streeft daarom ook naar een situatie waarbij alle partijen blij zijn met de gekozen en alle partijen daar ook voordeel bij hebben. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de partijen hun kennis en input hebben kunnen geven, zodat het eerlijk is voor alle betrokken partijen.

De omgevingsmanager

Wanneer we het hebben over omgevingsmanagement, spreken we natuurlijk ook over een omgevingsmanager. De omgevingsmanager is tussen alle stakeholder echt de spilfiguur. De omgevingsmanager heeft kennis van vele verschillende zaken en heeft daarbij ook de vaardigheden en technieken om allerlei soorten relaties te behouden. Deze persoon is dus echt een verbinder met een uitstekend luisterend oor. Een omgevingsmanager luister goed naar de wensen van alle partijen tijdens proces en zorgt ervoor dat alle gezamenlijk belangen duidelijk uitgelicht zijn. Op deze manier kunnen alle mogelijke raakvlakken op papier worden gezet en eventuele problemen en obstakels al op een vroege manier worden opgelost, super effectief dus.

 

Het EMVI-plan en de omgevingsmanager

Een omgevingsmanager kan bij het schrijven van een EMVI-plan al niet meer worden weggedacht, ze zijn een cruciaal onderdeel van het proces geworden. In de tenderfase willen opdrachtgever graag weten hoe de samenwerking tussen alle omliggende partijen gestructureerd zal worden. Zo weet de opdrachtgever zeker dat alle partijen, zoals de omwonenden en de marktpartijen, zich gehoord voelen en uiteindelijk tevreden zullen zijn met het resultaat.