TAEC
Image default
Dienstverlening

Hoe je voor te bereiden op een echtscheiding – tips van een scheidingspecialist

Een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed is een ingewikkelde en overweldigende beproeving zal elke scheidingspecialist erkennen. Als je besloten hebt om te gaan scheiden of als je geconfronteerd wordt met een echtscheidingsprocedure omdat je partner heeft aangegeven het huwelijk te willen beëindigen, vraag je je misschien af welke eerste stappen je moet nemen om dit moeilijke proces zo snel en vriendschappelijk mogelijk te doorlopen.

Een scheidingspecialist zorgt voor een soepele scheiding

Een scheidingspecialist weet als geen ander dat deze tips ervoor kunnen zorgen dat het hele scheidingsproces vreedzamer, eerlijker en zonder drama zal verlopen. In dit blog drie eenvoudige en bruikbare tips over het voorbereiden van een scheiding. Hopelijk kunnen deze tips ook jou helpen bij de voorbereiding van je eigen scheiding! 

Hieronder enkele van de meest populaire tips

  • Laat je voorlichten en doe onderzoek naar hoe het echtscheidingsproces werkt;
  • Leer over echtscheidingsbemiddeling omdat het een vreedzame echtscheidingsoptie is;
  • Zorg dat je je financiën op orde hebt;
  • Kies een ervaren en bekwame professional om je door de procedure te begeleiden;
  • Neem verantwoordelijkheid en neem actief deel aan je echtscheidingsonderhandelingen;
  • Behandel echtscheidingsonderhandelingen met je partner als een zakelijke transactie;
  • Zoek emotionele steun en leer hoe je je emotionele reactiviteit kunt verlagen;
  • Concentreer je op je kinderen en scheld niet over je partner in het bijzijn van je kinderen;
  • Blijf in je integriteit;
  • Concentreer je op het grote geheel.

Als het op scheiden aankomt, heb je veel keuzes

Je kunt procederen het uit te vechten in de rechtbank. Als je een eenvoudige zaak hebt, kun je proberen het zelf te doen. Je kunt samenwerken en een half dozijn mensen betalen om je bij te staan tijdens het hele proces. Of je kunt je scheiding laten bemiddelen.

Neem van tevoren de tijd om je huiswerk te doen en alle beschikbare opties te onderzoeken. Kies vervolgens de optie die de meeste kans biedt om je scheiding zo vreedzaam mogelijk te laten verlopen.

Zorg voor orde

Tijdens het scheidingsproces moet je honderden belangrijke beslissingen nemen die jou en je kinderen de komende jaren zullen beïnvloeden. En hoe beter je georganiseerd bent, hoe beter de kwaliteit van je onderhandelingen (en de daaruit voortvloeiende overeenkomst) zal zijn. Kies je ervoor een bekwame scheidingspecialist je door je procedure te begeleiden? Dan zal deze je door een grondig ontdekkingsproces leiden om je te helpen met de financiële voorbereiding van de echtscheidingsonderhandelingen die zullen volgen. Maar een beetje financiële planning voordat je aan je echtscheiding begint, kan je ook al een heel eind op weg helpen.

Maak samen met je partner een lijst van bezittingen en schulden en verzamel kopieën van alle financiële overzichten/verslagen, zoals: je meest recente belastingaangiften, loonstrookjes, bankrekeningafschriften, creditcardafschriften, overzicht van leningen, verzekeringspolissen, pensioenrekeningen, hypotheekafschriften, andere echtelijke bezittingen, enzovoort.

Maak een huwelijksbudget, zodat je inzicht krijgt in de huidige maandelijkse uitgaven die je samen doet, en in de verwachte maandelijkse uitgaven nadat je gescheiden bent en een gescheiden huishouden gaat voeren.

Het is niet nodig (en kan onverstandig zijn) om zonder de hulp van een gekwalificeerde professional te gaan onderhandelen – het enige wat je op dit moment doet is je organiseren en financieel voorbereiden op de echtscheiding (voorbereiding op de ontdekkingsfase van het echtscheidingsproces).

Neem je verantwoordelijkheid

Een echtscheiding kan zo overweldigend zijn dat het verleidelijk kan zijn om in bed te kruipen, de dekens over je hoofd te trekken en te doen alsof er niets aan de hand is. Maar je bent van slim genoeg om te weten dat dat niets zal oplossen of veranderen. Wees dus geen passieve toeschouwer van je eigen echtscheiding – dit is je echtscheiding dus neem de controle over het proces. Luister naar de scheidingspecialist van je keuze, maar wees bereid om je eigen beslissingen te nemen.