TAEC
Image default
Zakelijk

Hoe je rustig kunt werken

Hoewel teamwerk opwindend is en kameraadschap een prachtige bron van intrinsieke motivatie en doelgerichtheid, is rustig werken er vaak niet meer bij. Om nog maar niet te spreken over dingen gedaan krijgen, wat niet alleen maar een kwestie is van meer mensen toevoegen aan de taken die er liggen. In feite kan samenwerking te lawaaierig zijn.

Met al die open kantoren, onwelkome babbels, vreselijke vergaderingen – om nog maar te zwijgen van de digitale overspoeling van berichten en pings van een eindeloze stroom informatie – is het soms bijna onmogelijk om jezelf te horen denken.

Uiteindelijk vereist productiviteit produceren, creativiteit creëren – en hoewel interactie een belangrijk onderdeel van deze processen is, is het niet alles. Als je niet actief nadenkt en verwerkt, als je input en inspiratie niet omzet in iets, als je niet de tijd neemt om na te denken en te analyseren, dan doe je jezelf tekort.

De noodzaak van eenzaamheid en rustig werken

Het klinkt zo eenvoudig en voor de hand liggend, maar het is tegenwoordig iets dat gemakkelijk vergeten wordt dat we stilte en tijd nodig hebben om rustig te kunnen werken. Iedereen heeft rust nodig om na te denken. Eenzaamheid is nodig om aandacht aan jezelf te besteden, om af te stemmen op je innerlijke ritme. Afstemmen geeft tijd voor voorheen ongerelateerde gedachten en gevoelens om op elkaar in te werken, om zichzelf te hergroeperen in nieuwe formaties en combinaties.

Eenzaamheid is nodig voor het onbewuste om problemen te verwerken en te ontrafelen. Anderen inspireren ons, informatie voedt ons, oefening verbetert onze prestaties, maar we hebben stille tijd nodig om dingen uit te zoeken, om nieuwe ontdekkingen te doen, om originele antwoorden te vinden. De natuurlijke creativiteit in ons allemaal – plotselinge en langzame inzichten, uitbarstingen en zachte bubbels van verbeelding – is het resultaat van eenzaamheid. Passie ontwikkelt zich in eenzaamheid. Zowel creativiteit als nieuwsgierigheid worden gekweekt door contemplatie.

Ontsnappen aan het digitale lawaai

Een van de luidruchtigste boosdoeners zijn natuurlijk al onze gadgets en computers. Zelfs de hedendaagse bedrijfssoftware, die bedoeld is om het werk makkelijker te maken, kan behoorlijk storend zijn. Digitale connectiviteit maakt samenwerking mogelijk, maar niet noodzakelijkerwijs met betrekking tot wanneer. Samenwerking is belangrijk, maar niet als een voortdurende stroom die voortkabbelt ten koste van de mogelijkheid om te denken en productief te zijn.

Facebook en Twitter en andere Social Media

Real-time activiteitenfeeds weerspiegelen de verslavende (en tijdverslindende) eigenschappen van Facebook en Twitter. E-mail houdt nooit op. Wanneer ze slecht worden beheerd, voelen ze aan als een eindeloze stroom van reactief werk en tijd die aan anderen wordt gegeven. Ze eisen het soort druppel-voor-druppel tijd en aandacht op die tegenstrijdig zijn met het schema van de maker en het moeilijk maken om op jezelf af te stemmen.

Shhh. Hoor je dat?

Nee? Dat is verrassend. De kans is groot dat je nu iets hoort: Een sirene, het gezoem van een ventilator, de waas van achtergrondgesprekken, het tikken van een horloge. Het is zelden zo stil in onze wereld – zo zelden dat complete stilte schokkend aanvoelt.

 

We verwelkomen geluid in ons leven, soms ten nadele van onszelf. Stilte is misschien wel ons meest ondergewaardeerde productiviteitsmiddel.

De problemen met lawaai

Het is algemeen bekend dat het schokkende geluid van een drilboor of de harde knallen van een rockconcert ons gehoor kunnen beschadigen, maar dat is niet het enige type schadelijk geluid. Twee soorten alledaags lawaai kunnen slecht voor ons zijn. Het ene is excessief lawaai, zoals het langdurige lawaai van de nabijheid van een vliegveld. Het andere is gewoon de afleiding van algemeen lawaai om ons heen, zoals gesprekken of onderbrekingen van collega’s op het werk.

Het eerste lijkt misschien erger, maar beide kunnen schadelijk zijn voor onze productiviteit – en geestelijke gezondheid.