TAEC
Image default
Mobiliteit

Hoe werkt een elektrische fiets?

Op een elektrische fiets kan er op elk gewenst moment een motor worden ingeschakeld die een flinke ondersteuning geeft bij het trappen. Door de motor hoeft er minder kracht te worden gezet en gaat de fiets harder. Het is ideaal voor de mensen die van fietsen houden, maar het vermoeiend vinden om op een normale fiets te fietsen. 

Onderdelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets beschikt over dezelfde standaard onderdelen die een gewone fiets ook heeft. Dit zijn de volgende onderdelen: 

  • De display: de display op de elektrische fiets wordt gebruikt om de fiets te bedienen door bijvoorbeeld de motor aan te zetten. Deze bevindt zich altijd op het stuur van de fiets. 

  • De motor: de motor zit in elke elektrische fiets en ondersteund bij het fietsen. Het kan op verschillende plekken zitten: voorwiel, achterwiel of onder het zadel van de fiets. De plaatsing ervan is van invloed op het rijcomfort. 

  • De accu: de motor wordt aangedreven door een accu. Als een accu een hoge actieradius heeft, gaat die langer mee, wat betekent dat die langer zonder opladen kan. 

  • De versnellingen: op de elektrische fiets kan het aantal versnellingen verschillen. Het kunnen er drie zijn, maar ook acht of negen. Er kan zelf worden gekozen voor de hoeveelheid versnellingen.

Het opladen van de elektrische fiets

Voordat de motor op de fiets kan worden gebruikt, moet deze worden opgeladen. Dit gebeurt met de bijbehorende kabel die in het stopcontact wordt gestoken. Dit kan op verschillende plekken worden gedaan, thuis, in de fietsenstalling of op werk. Veel fietsenstallingen beschikken al over een oplaadpaal voor elektrische fietsen. Tijdens het parkeren kan de fiets worden opgeladen.

Fietsen op de elektrische fiets

Tijdens het fietsen kan er zelf voor worden gekozen of de motor wordt gebruikt of niet. Met de display kan dit worden gereguleerd. Daarnaast kan er ook worden gekozen voor de mate waarin de motor het fietsen ondersteunt.