TAEC
Image default
Woningen

Hypotheek samen met ouders

Samen met ouders een huis kopen en met zijn allen  in 1 hypotheek. Het is in 2022 alleen mogelijk om met 3 of 4 personen te kopen. Met eigen kind in 1 hypotheek tot 4 personen is dagelijkse kost. Huis kopen met ouders noemt men ook wel kopen in onverdeeldheid.  Ook wel een ouder en kind hypotheek. Familiehypotheek met 4 aanvragers. Samenwonen met ouders door samen in één gezamenlijke hypotheek.

Samen met ouders een huis kopen is uniek

Unieke mogelijkheid omdat je nergens een hypotheek met familie kan afsluiten. Geen last van overspannen huizenmarkt want koop jij een huis met je ouders, vrienden of vreemden? Jij kan dan veel meer lenen en veel ruimer wonen. Laat een berekenen hoeveel je samen met je ouders kan lenen en lees nu belangrijke informatie waar je aan moet denken als je samen met ouders een huis koopt.

Hoe aan het werk met ouder en kind hypotheek

Als eerste gaan we berekenen wat iedereen kan lenen. Heeft iemand al een huis op het oog? Wij gaan dan kijken of de hypotheek haalbaar is. Vaak moeten of de ouders of het kind hun huidige woning nog verkopen. Wij berekenen de overwaarde en regelen makelaars voor de verkoop van de woning. Ook regelen wij de taxateurs voor taxatiewaarde aan te kopen huis en voor taxatie huidige woning als die er is. Let op! Samen met ouders een huis kopen betekent ook dat je samen onder één dak moet wonen. Dus samenwonen verplicht!

Uiteraard mag jij ook alles zelf regelen echter wij vinden belangrijk dat er ook contact is met de verkopend makelaar i.v.m. de opbrengst.  Ook willen wij het tempo er inhouden zodat alles op tijd geregeld wordt.

Moeten er 2 woningen verkocht worden, omdat de nieuwe woning die ouders met kinderen gaan kopen anders niet haalbaar is?  Onthoud goed dat je slechts op een woning een overbruggingshypotheek krijgt.. Dat andere huis moet je dus eerst verkopen alvorens jullie een ander huis kunnen kopen.  Dit verschilt niet met een vriend en vriendin die beiden een eigen huis hebben en willen gaan samenwonen. Ook hier geld dat je op 1 huis een overbruggingshypotheek kan krijgen. De andere woning moet je eerst zien te verkopen. Gezien de huizenmarkt zal dat geen probleem zijn.

Moeten er 2 huizen verkocht worden let dan op met de koopakte. Zegt u tijdens het biedingsproces niets dan vult de verkopende makelaar alles zelf in. U komt dan waarschijnlijk tijd te kort. Ga nooit zelf aan de slag met een ouder en kind hypotheek voor 4 personen. Samen met ouders een huis kopen is werken volgens een schema.

Check BKR voor bezichtiging

Samen met ouders een huis kopen is veel werk. Zorg er altijd voor dat je eerst via bkr.nl een check doet wat hier staat. Zijn er financiële verplichtingen dan verlaagt dat jullie hypotheek. Is er in het verleden een betalingsachterstand geweest zodat er een negatieve codering staat dan is een hypotheek al uitgesloten.

Met ouders koop je in hogere prijsklasse

Koop je samen met je ouders een woning dan val je een beetje buiten de categorie woningen waar veel concurrentie in zit omdat jullie in hogere prijsklasse koopt met maximaal 4 personen. De overwaarde van de oude woning kan je gebruiken voor de nieuwe hypotheek. Dit is niet verplicht als je voor de nieuwe financiering dit geld niet nodig hebt. Koop je met 2 personen een hypotheek dan is het wel belangrijk dat je de overwaarde in de financiering stopt.

Iemand een restschuld hypotheek met ouders kansloos

Bank wil zien dat er geen restschuld overblijft. Is het allemaal kantje boord dan zal zoon eerst zijn woning moeten verkopen en het geld op de bank hebben staan. Kans op restschuld is er dan niet. Je moet het ook niet willen om met andermans geld je eigen schuld weg te poetsen. Gaat iedereen ooit zijn eigen weg dan kunnen er vervelende situaties ontstaan. Samen met ouders een huis kopen betekend nauwkeurig werken.