TAEC
Image default
Eten en drinken

Is plantaardig eiwit goed voor je?

Plantaardige eiwitten zijn goed voor je, en is net zo effectief als elk ander type voedingseiwit om je te helpen je voedingsdoelen te bereiken. Sommige mensen zullen je vertellen dat plantaardige eiwitten inferieur zijn aan bijvoorbeeld wei-eiwit, omdat ze niet compleet zijn.

Wat is een compleet plantaardig eiwit?

Een compleet plantaardig eiwit is een eiwit dat de negen essentiële aminozuren bevat die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Hoewel het waar is dat zuivel, eieren en vlees complete eiwitten bevatten en de meeste planten niet, hoeft de mens geen complete eiwitten te consumeren in elke hap voedsel bij elke maaltijd. Als je een evenwichtig dieet eet en je eiwitten uit verschillende bronnen haalt, maakt het niet uit of je eiwitten compleet zijn.

Met andere woorden, je hoeft niet elke keer dat je eet onvolledige eiwitten te mixen en te matchen om een compleet eiwit te creëren. Het regelmatig eten van een verscheidenheid aan plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, linzen, noten, zaden en volle granen volstaat. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat wei- en plantaardige eiwitten vergelijkbare aanpassingen in kracht, prestaties en lichaamssamenstelling bevorderen. Met andere woorden, je houdt jezelf geenszins tegen door te kiezen voor plantaardige eiwitten. In feite, als je verder leest, zal het overduidelijk worden dat je het tegenovergestelde doet.

Plantaardige eiwitten zijn gemakkelijker te verteren dan zuivel

Van zuiveleiwitten zoals wei en caseïne, die bijproducten zijn van de productie van kaas en yoghurt, is bekend dat ze spijsverteringsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met lactose-intolerantie en prikkelbare darmsyndroom. Meer dan één op de drie Nederlanders is lactose-intolerant, en de prevalentie van IBS ligt ergens tussen de 10 en 15 procent in de Verenigde Staten. Hieruit volgt dat je lactose-intolerant kunt zijn of IBS kunt hebben en het niet eens weet. Het prikkelbare darm syndroom (IBS) is een slecht begrepen aandoening, en het is onduidelijk waarom zuivel de symptomen veroorzaakt.

Lactose-intolerantie daarentegen wordt duidelijk begrepen. Mensen met lactose-intolerantie zijn niet in staat lactose, de suiker in zuivel, volledig te verteren. Zoals je net geleerd hebt, voedt gedeeltelijk verteerd voedsel de bacteriën in je darmen, die gas produceren. Plantaardig eiwit is daarentegen zijn gemakkelijk te verteren. Hoewel elke darm anders is, is het onwaarschijnlijk dat plantaardige eiwitten je maag van streek maken. Als je plantaardig eiwitpoeder moeilijk verteerbaar vindt, komt dat waarschijnlijk door de toegevoegde ingrediënten, niet door het eiwit zelf.

Plantaardig eiwit is beter voor je huid

Ook eiwitten op basis van zuivel kunnen acne veroorzaken. Zuivel stimuleert indirect de insulineproductie, die de talgproductie regelt. Talg, een vette, wasachtige substantie die door de talgklieren van je lichaam wordt geproduceerd, kan je poriën verstoppen en puistjes veroorzaken. Zuivel kan ook je vermogen om bloedsuiker efficiënt te verwerken belemmeren, wat ontstekingen in je huid kan veroorzaken. Dit is van belang omdat acne een ontstekingsziekte is, dat wil zeggen, klinisch bewijs toont aan dat ontsteking optreedt in alle stadia van de ontwikkeling van acne Planten daarentegen zijn geweldig voor je huid. Uit een recent overzicht van 20 studies bleek dat plantaardige dieetinterventies goed zijn voor de gezondheid en functie van de huidbarrière.

Leer meer over: plantaardig eten

Hoe zit het met zware metalen in plantaardig eiwit?

De laatste jaren is er wereldwijd steeds meer bezorgdheid over milieuvervuiling door zware metalen. Met zware metalen vervuilde bodems komen steeds vaker voor door een toename van geologische en antropogene activiteiten. Er is ook toenemende bezorgdheid over de hoeveelheden zware metalen in plantaardig ewitten, in het bijzonder in veganistische eiwitpoeders. Is deze bezorgdheid terecht? Nee, dat is niet terecht want wij hebben bij producenten hiervan geen signalen opgevangen.

Wat zijn de beste plantaardige eiwit supplementen?

Elk type veganistisch eiwitpoeder kan je helpen je eiwitinname op te voeren, maar niet alle veganistische eiwitpoeders zijn goed voor je. Dat komt omdat de meeste veganistische eiwitpoeders vol zitten met zwaar bewerkte ingrediënten die niets weg hebben van echt voedsel. Hier zijn een paar van de top ingrediënten die je moet vermijden als je eiwitpoeder koopt.