TAEC
Image default
Hobby en vrije tijd

Kies je voor betekenisvolle, dure uitjes, of ga je voor eenvoud?

Gezinnen gedijen het best wanneer ze regelmatig samen kwaliteitsvolle tijd doorbrengen en dingen doen die leuk zijn voor het hele gezin, uitjes staan daarom vaak bovenaan het lijstje. Maar tijd doorbrengen met het gezin lijkt af te nemen. We kunnen alle redenen onderzoeken die bijdragen aan dit gemiddelde, en debatteren over de vraag of dit te weinig of te veel is, maar de waarheid is dat er een miljoen redenen zijn waarom gezinnen niet de tijd vinden of kunnen vinden om vaker samen tijdens uitjes van elkaar te genieten als een gezin.

Gebrek aan tijd voor betekenisvolle uitjes is niet altijd de duidelijke boosdoener. Er zijn ook andere factoren, zoals kinderen met een groot leeftijdsverschil, die het vinden van activiteiten die iedereen leuk vindt in de weg kunnen staan. Rivaliteit tussen broers en zussen bij gezamenlijke activiteiten kan ook het plezier uit de gezinstijd halen.

Eenvoud & consistentie

De sleutel tot het hebben van gezinstijd, al dan in de vorm van uitjes, die leuk is voor het hele gezin zijn deze twee dingen: eenvoud en consistentie.

Eenvoud is het beste voor iedereen, maar vooral voor de ouders. Als je druk voelt om uitgebreide familie-avonden en gezinsactiviteiten te plannen, raak je waarschijnlijk opgebrand en overweldigd. Een geheimpje: kinderen onthouden de simpelste dingen, niet de meest ingewikkelde. Plus, ze willen een gelukkige vader en moeder dus hou het bij simpel!

Het beste is om elke week een vaste tijd te hebben om samen te komen. Het is niet eens nodig om elke dag iets leuks te doen! Wat je doet tijdens deze tijd kan variëren van week tot week, maar juist het terugkerende karakter is belangrijk.

Is tijd doorbrengen met je gezin belangrijk?

Het eenvoudige antwoord op die vraag is ja. En voor alle duidelijkheid. Met “tijd met het gezin” wordt bedoeld: specifiek tijd met het héle gezin. Niet alleen vader/moeder en de kinderen of vader/moeder en één kind die samen iets doen.

En het is een feit dat het voor de meeste gezinnen een uitdaging is om dagelijks quality time met elkaar te hebben. Niemand zal betwisten dat het niet belangrijk en noodzakelijk is om tijd met het gezin door te brengen. In feite zijn er veel voordelen aan regelmatige tijd met het gezin.

Opbouwen van een positief zelfbeeld bij je kind

Als je kinderen weten dat het voor jou een prioriteit is dat je elke week bewust tijd met hen doorbrengt bijvoorbeeld door leuke uitjes te plannen. Zo voelen goed dat ze er toe doen. Er is een sterke correlatie tussen ouderlijke betrokkenheid en het gevoel van eigenwaarde van een kind en “interne controle”, wat wijst op het vermogen van een kind om zijn emoties te reguleren. Daarom staan betrokken ouders gelijk aan gelukkigere kinderen.

Verbetert de communicatie binnen het gezin

Effectief communiceren als een gezin kan een echte uitdaging zijn, maar door regelmatig tijd met het gezin door te brengen kun je beter worden door te oefenen en uit te vinden wat het beste werkt voor je gezin.

Emotionele verbondenheid

Echt verbonden zijn met het hart van je kind is uiterst belangrijk voor het onderhouden van een gezonde relatie die je kind draagt tot in zijn volwassenheid. Dit kan alleen gebeuren door tijd met je kind door te brengen.

Het gaat niet om de duur

Hoeveel tijd met je gezin is genoeg? Er zijn studies gedaan om te proberen deze vraag wetenschappelijk te beantwoorden, maar de waarheid is, dat dit niet kan omdat elk gezin anders is en zijn eigen behoeften heeft. Het is de taak van ouders om te kijken en te luisteren naar wat er mogelijk ontbreekt en eraan te werken om in die behoeften van de kinderen te voorzien.

Een belangrijk punt om te onthouden is dat het meer gaat om kwaliteit dan om kwantiteit, zoals het wijze oude gezegde luidt. Als jij als ouder gehaast, ongeïnteresseerd of verveeld bent, zullen je kinderen deze negatieve emoties voelen en zich afgewezen voelen, dus je kunt het net zo goed overslaan als je er die dag geen zin in hebt. Geen zorgen, dat heeft iedere ouder wel eens!