TAEC
Image default
Bedrijven

Ladder kopen – Ideaal bij een kortdurige klus

Voor professionals die op hoogte moeten werken is de ladder een onmisbaar product geworden. Ook bij het gemiddelde huishouden zal je snel een klusladder tegenkomen, want het biedt voor eenieder gemak waar je u tegen zegt. Er zijn echter wel bepaalde aspecten waar u om moet denken; een ladder kopen is daarom nog niet eens zo eenvoudig. Zo is er net zoals bij het gebruik van een (rol)steiger ook bij het gebruik van een ladder sprake van specifieke wetgeving. De aspecten, het gemak en de wetgeving zullen in deze blog voor u op een rijtje worden gezet zodat u niet voor een verrassing komt te staan.

De aspecten waar u om moet denken

Een ladder kopen is absoluut geen gekke overweging, maar denk wel goed na over in welke situaties u de bouwladder wilt gaan gebruiken. Aspecten die hierbij van belang zijn:

• de stahoogte;

• de aard van de arbeid;

• de omvang van de arbeid.

Indien u een klus uitvoert waarbij de stahoogte tussen de 2 en 5 meter ligt kunt u prima gebruik maken van ladders. De stahoogte is de maximale hoogte die u kunt bereiken wanneer u op het product staat. Het tweede aspect gaat over de omvang van de arbeid. Denk daarbij vooral aan de reikwijdte. Bij het gebruik van een ladder is dit ongeveer 1 armlengte. Het is daarom goed mogelijk dat u de bouwladder af en toe zal moeten verplaatsen wanneer u meer reikwijdte nodig heeft. Tot slot is de omvang van de arbeid van belang. De inzet van ladders is het meest effectief wanneer u klussen moet uitvoeren die een statijd van zo’n maximaal 2 uur bedragen.

Ervaar gemak bij het gebruik van een ladder

Stelt u zich voor dat u uw dakgoot schoon moet maken, of moet verven en niet de beschikking heeft tot een ladder; dan zit u met een probleem. Een ladder kopen zal voor u logischerwijs prioriteit zijn zodat u voor de volgende keer goed voorbereid bent. Ladders zijn uitstekend voor bij het gebruik van korte duur en bij bepaalde (thuis)klussen. Daarnaast nemen ze ook niet veel ruimte in beslag en kent het niet de opbouwtijd als dat een (rol)steiger kent. Het is daarmee een ideaal product voor de doe-het-zelver, maar ook voor de professional!

Wetgeving van kracht bij het gebruik van een ladder?

Als u een ladder wilt gebruiken moet u ook stilstaan bij het waarborgen van veilig werken. Wanneer u langer dan 2 uur op de stellage staat heeft u namelijk meer kans op ongelukken, aldus de wetgever. Daarnaast is het advies om over zoveel mogelijk ruimte te beschikken waar u de klusladder kunt neerzetten. Sinds 2018 bestaat er een nieuwe norm waarbij de ladders allemaal over een verbrede onderzijde moeten beschikken, denk hierbij aan een uitloop van tot wel 1.20 meter. Hierdoor is het product stabieler en zal dit uiteindelijk tot een kleiner valgevaar lijden. Tot slot is het zaak dat u bij een klus de ladder één meter laat oversteken als u het dak wilt betreden.

Nieuwsgierig geworden en meer weten?

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog meer vragen heeft m.b.t een ladder kopen. Een partij die zich u hierover kan informeren is www.laddersenrolsteigers.nl. Zij beschikken over kennis, een breed assortiment en kunnen daarmee u alle ins en outs geven. Blijf dus niet langer twijfelen en neem gerust contact op.