TAEC
Image default
Horeca

Lekkere koffie drinken met koffielikeur

Ooit, nog niet zo lang geleden, moest het woord ‘barista’ nog op de lippen van de cognoscenti worden uitgesproken.

Koffie was koffie en koffielikeuren waren vrijwel allemaal hetzelfde.

In die donkere eeuwen van massaproductie en in zakken verpakte zure mix, waren Tia Maria en Kahlúa de populairste koffielikeuren op achterbars; beide gebruikten echte koffiebonen en rum.

Even later introduceerde Patrón zijn low-proof versie van XO-likeur die in plaats daarvan tequila gebruikte.

En in het begin van het nieuwe tijdperk van de cocktail, sloeg Galliano de trend tegen door een combinatie van bonen met een hoge verhouding arabica-koffie te gebruiken om de rijke en intense smaken van espresso in zijn Ristretto-likeur na te bootsen.

Koffielikeur: geniet ervan!

Vandaag geniet koffielikeur van een spiritueel ontwaken, waarbij veel merken ambachtelijke versies introduceren. Vraag elke barman zijn favoriete recept voor een Espresso Martini en je krijgt waarschijnlijk een reeks antwoorden. Maar een ding dat ze allemaal gemeen hebben, is het gebruik van koffielikeur. Ik ondervroeg mijn barmangenoten over hun merkvoorkeuren en de discussies werden behoorlijk heftig.

Om tot een goed einde te komen, besloot ik een blinde proeverij te organiseren. Ik schakelde de zeer afgestemde smaakpapillen in van een aantal van de beste barprofessionals van New York City: Erik VanderWal, de vorige bardirecteur van Pravda en eigenaar van de hit Public Records in Brooklyn; en Meaghan Montagano, de voormalige drankenmixer en barmanager van Dumbo House, Extra Fancy en La Sirena en momenteel bij Public Records. We hebben gekozen voor deze vijf likeuren.

Koffielikeur maken

Het is verrassend eenvoudig om een zelfgemaakte versie van Kahlua van Tia Maria te maken. Voor een eenvoudig koffielikeurrecept heb je alleen een basislikeur, oploskoffie, een vanillestokje, suiker en water nodig. Het is een leuk project en je zult merken dat het goedkoper is dan in de winkel gekochte koffielikeuren.

Rum of wodka zijn de twee likeuren die gewoonlijk worden gebruikt om koffielikeur te maken. De rum zal een iets zoetere versie produceren vanwege de melassebasis, dus het is veel dichter bij de populaire merken die je misschien gewend bent.

De likeur kost niet veel tijd om te bereiden, maar het duurt ongeveer 10 dagen voordat de smaak volledig is ontwikkeld. Als het klaar is, kunt u alleen genieten van uw koffielikeur over ijskoffie of in uw favoriete cocktails, waaronder de populaire witte Rus.

Natuurlijk is een goed koffiezetapparaat met bonen niet weg.

Receptvariaties

Vanillebonen kunnen duur zijn. Voor een goedkoper alternatief, kunt u in plaats daarvan ongeveer 1 theelepel vanille-extract gebruiken om de vanille-eenvoudige siroop te maken. Schakel desgewenst over van instantkoffie naar hele koffiebonen, met 1/2 kopje van uw favoriete gebraden. Dit kan de hoeveelheid tijd die nodig is voor de infusie veranderen, dus het is het beste om uw likeur regelmatig te proeven. Zodra de smaak is waar je het lekker vindt, zeef je de bonen.

 

https://koffiemachine.org