TAEC
Image default
Energie

Minder gas verbruiken in het najaar

 

Het najaar is een prachtig seizoen waarin de bladeren van kleur veranderen en de temperatuur langzaam daalt. Maar het is ook het moment waarop veel mensen zich zorgen maken over hun energierekening, vooral als het gaat om het verwarmen van hun huis. Gelukkig zijn er tal van manieren om minder gas te verbruiken en toch een warme en gezellige leefomgeving te behouden. Wij leggen je graag uit hoe je dit doet. 

Verwarm waar je bent

Een andere manier om minder gas te verbruiken is door alleen de ruimtes te verwarmen waarin je je daadwerkelijk bevindt. In plaats van het hele huis te verwarmen, kun je gebruikmaken van draagbare kachels of elektrische dekens om de warmte te concentreren waar je die het meest nodig hebt. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van je gasverbruik.

Verwarm elektrisch met je airco

Wist je dat moderne airconditioningsystemen niet alleen bedoeld zijn om je huis te koelen in de zomer, maar ook om te verwarmen tijdens de koude wintermaanden? Een airco is een verrassend veelzijdige optie waarmee je het hele jaar comfortabel kan blijven zonder afhankelijk te zijn van traditionele verwarmingssystemen die gas verbruiken.

 

Hoewel het in het begin misschien even wennen is, biedt het enkele voordelen. Het is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke optie, omdat het geen fossiele brandstoffen verbruikt en daardoor de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Bovendien is het een kosteneffectieve keuze op de lange termijn, omdat elektriciteit vaak goedkoper is dan gas en de energie-efficiëntie van moderne airco’s zorgt voor lagere energierekeningen.

De thermostaat overdag en ‘s nachts

Een van de meest effectieve manieren om gas te besparen is door slim om te gaan met je thermostaat. Overdag, wanneer je actief bent in huis, kan je de temperatuur iets lager instellen. Veel mensen vinden een comfortabele temperatuur rond 20 graden Celsius, maar je kan deze overdag enkele graden lager zetten en een extra laag kleding dragen om warm te blijven.

 

‘s Nachts, wanneer je slaapt, is het raadzaam om de thermostaat nog verder naar beneden te draaien. Het gebruik van warme dekens en dikke pyjama’s kan ervoor zorgen dat je comfortabel slaapt zonder de verwarming op volle toeren te laten draaien. 

Ventileer de woning

Goede ventilatie is erg belangrijk voor een gezond en comfortabel huis, vooral in het najaar wanneer ramen meestal gesloten blijven. Zorg ervoor dat je regelmatig ventileert door ramen kortstondig te openen, zelfs als het koud is. Dit zorgt ervoor dat je woning vocht verliest. Vochtig lucht is namelijk lastiger te verwarmen dan droge lucht. Zo hoeft je verwarmingssysteem minder hard te werken.

 

Door goede voorbereiding en het bewust omgaan met je thermostaat en woning helpen om je gasrekening te verkleinen en te kunnen genieten van een comfortabele en knusse woonomgeving.